Palestina/Israel

Jag väljer att lägga dessa stater som en och samma. Jag är naturligtvis väldigt medveten om det politiska läget och att ingen av staterna väljer att erkänna den andra, men att resa till den ena är i princip att resa till den andra, så länge man inte stannar på en weekend i Tel Aviv.

Nåväl, det här är ett ställe jag återvänder till, gång på gång. Jag älskar Palestina men jag tycker även Israel har dess charm.

Fakta om Israel och Palestina som resmål: 

Flyga hit: Enklast och billigast är via Tel Aviv och Ben Gurion med Norwegian. Från flygplatsen går det transfer till både Jerusalem, Betlehem och in till Tel Aviv såväl som till Röda Havet. Tänk på säkerheten vid flygplatsen. Att nämna Palestina kan få dig portad. Här finns en artikel om att ta sig in (och ut) till Västbanken (Palestina).

Pengar: Shekel. I Palestina fungerar även jordansk valuta, men jag tipsar om shekel. Tänk på att beställa i tid från växlingskontoret, annars fungerar de flesta uttagsautomater utmärkt i både Palestina och Israel.

Säkerhet: Om man bortser från vissa top and downs när konflikten utvecklas till krig, är det relativt lugnt för turister. Det är inte din konflikt och jag har aldrig känt mig så säker som i Palestina när jag gått där om kvällarna. MEN – man ska veta att det händer andra saker på nätterna till exempel i Betlehem. Många är de historier om soldater som går in i hus och sådana grejer på natten. Ibland utlyser också Israel utegångsförbud för palestinierna. Inget festdistrikt till sent på natten med andra ord. Hebron skulle jag också lämna därhän.

Att göra:  Israel och Palestina bär på det mesta från vårt kulturarv och historia, hur oreligiös man än är, är det speciellt att besöka de religiösa platser (idag mest kyrkor eller moskéer dock) som finns här. Men dock, det finns så mycket mer. Vandra, bad i döda havet (som sjunker en meter per år så passa på innan det är borta), rid, bada, dyk. Skulle säga att dessa länder, tillsammans stora som Småland, har allt. Och mer därtill.

Du hittar samtliga inlägg här.

Där hittar du bland annat lite politik, min studieresa i konfliktzon och mycket annat. Har man varit månader i ett land är det svårt att välja ur några få av inläggen. Alla är viktiga tycker jag och ger ett gott samlat intryck. Nåväl, några enskilda inlägg finns här:

Mat och fantastiska restauranger. 

Abu Dis – belägrad stad på Västbanken. 

Betlehem 1,     Betlehem 2 

Jerusalem 1, Jerusalem 2, Jerusalem 3

Hebron – där konflikten märks av

Förintelsemuseet – viktigt för framtiden. 

Tent of Nations – en oas mitt i konflikten

En studie i religion – på det bästa sättet. 

Jericho och döda havet, och en ridtur dessförinnan.

Resebloggare som bloggat om Palestina eller Israel: 

Freedomtravel om Israel, kanske framförallt Eilat