Algeriet

Algeriet är ett av Afrikas största länder och ligger insprängt mellan Marocko, Tunisien, Libyen, Mauretanien, Mali och Niger.

Idag kommer säkert Algeriet mest i negativ klang till oss, det har till exempel varit mycket prat om fransk-algerier vid de terrordåd som skett i Europa men faktum är att Algeriet är ett land som har mer att se, kanske framförallt i norr där avgränsningen mot Marocko och de röda atlasbergen är något otroligt att se i naturväg.

Merparten av befolkningen är araber medans det som i hela Nordafrika också finns en hel del berberfolk. Religionen är islam till 99 procent. På senare tid går dock många flyktingvägar genom Algeriet från Västafrika och tidigare har landet varit en viktig handelsväg på vägen mot Europa.

Hur tar man sig till Algeriet?

Lättaste är att flyga till Alger med mellanlandning på Charles Du Gaulle. Algeriet har, liksom Tunisien, varit en fransk koloni men till skillnad från Tunisien har Algeriet inte särskilt goda relationer med sin gamla övermakt. Arabiskan är det officiella språket, och som Marocko skiljer sig den algeriska arabiskan mot den arabiska som talas på andra ställen i MENA regionen, franska är fortfarande spridd i landet och man klarar sig ganska bra på den, men det ska sägas att det är förbjudet i skriftspråk och skolor sedan 1998 och det finns även stora motståndsskiljaktigheter mellan de mer islamistiska makterna och de franskvärdiga modernisterna.

Det går även båt till Algeriet från södra Spanien. Oran är staden de flesta åker till.

Visum krävs, och mottagande företag, hotell eller privatperson anmäler sina gäster till stadens säkerhetsråd för att kunna ordna extra säkerhet vid olika tillfällen. Pass ska vara giltigt i sex månader efter hemresan.

Är Algeriet säkert?

Idag vet vi att IS styrkor är tillbaka från Syrien efter att ha misslyckats där till sina ursprungsländer, därför är säkerhetsläget för terrorismen höjt, framförallt i Algeriet på grund av terroristernas hemvist.

De flesta av de IS-krigare som är på väg tillbaka är på väg mot sina hemländer, ofta runt öknen i Niger-Chad-Saleh området. Som alltid när man reser bör man hålla sig ájour med vad som händer i landet. Normalt sett är dock Algeriet säkert och säkerhetspolisen i landet har god koll över de människor som rör sig i området.

Att se i Algeriet.

Lång medelhavskust, massor av lämningar som ligger på UNESCOS världsarvslista, häftiga trekking vägar och flera spännande och antika byggnader för att inte tala om ett väl utbyggt vägnät, tunnelbana och tåg. Jodå, Algeriet borde kunna locka turister till sig. Trots det är det inte många som hittar hit, troligen på grund av det dåliga ryktet som Algeriet har. Trots det är det en vändning på gång, flera lyxhotell har börjat bygga projekt och det är säkert så att det kommer att öppnas för turister inom en snar framtid.

Reseinformation Algeriet

Resebloggare som bloggat om Algeriet: 

Johnny skriver insiktsfullt i bloggen Johnnybajdzjan om Algeriet. 

 

algeria-673777_1280bejaia-2433834_1280timgad-3083019_1280