Resa i Mena

MENA regionen – Middle East and North Africa – är region som svenskar drar sig att åka till men som ändå är fantastisk att resa till. Oavsett vad man tycker om dess politik och lagar är människor oftast oerhört vänliga, det finns otroligt mycket historia att titta på och i basarerna och i Medinan gör man goda affärer. 

Att tänka på

Menaregionen innefattar 19 stater och flera kungadömen i Förenade Arabemiraten och alla är strikt troende, de flesta, utom Israel, har merparten troende inom islam. Det är sällan några problem inom turistorterna men det kan vara bra att ha vetskap om att lättkläddhet inte uppskattas, ens i Jerusalem runt klagomuren eller de kristna kyrkorna. En tröja som täcker axlar och ett par tunna långbyxor brukar duga bra. Vill man som kvinna besöka moskéer och andra heliga platser inom islam är klädkoden täckt hår vilket det även är om man besöker klagomuren i Jerusalem. Iran är det enda land som innefattar strikt lag på att skyla håret som kvinna, dock brukar många kvinnor ha sjalen långt bak på håret och ute i naturen brukar det inte behövas sjal.

När det kommer till fotografering kan det vara viktigt att tänka på att vara försiktig. Fråga först, ta sedan. De flesta länder i regionen förbjuder fotografering av statsbyggnader eller människor. Man kan hamna många timmar i arresten och det kan också bli dyrt om man bryter mot de reglerna.

Res inte under ramadan. Under 2018 pågår denna högtid 15 maj till den 14 juni. Mycket är stängt under dagarna då och den eventuella alkoholen som finns serveras i de flesta fall inte, ens på hotell. 

Försäljningsteknik

Flera av länderna i MENA har drabbats hårt efter den arabiska våren när det kommer till turism. Därför kan många försäljare kännas som påflugna då de dessutom har ett annat försäljningssytem än vad vi svenskar är vana vid. Att ha skinn på näsan och kunna säga nej är viktigt. Ta aldrig emot något som någon räcker fram – ytterst få saker är gratis. Och pruta när det kommer till gatustånd och marknader. I många av länderna får man ner priset till hälften från utgångsbudet.

Terrordåd

Det förekommer terrordåd men jag skulle säga att man inte är osäkrare i den här regionen än någonstans i Europa. Det är förstås alltid svårt att veta var terrorister slår till nästa gång. Naturligtvis kan man försäkra sig extra genom att följa UDs rekommendationer, inte gå nära demonstrationer och, som man egentligen alltid ska göra oavsett land, anmäla sig till den svenska ambassaden om man är på plats i landet och var man bor.

Att se, göra och handla

Varför ska man då resa till MENA? Tja, själv älskar jag historia, samhälle, religion och internationella relationer. Mitt intresse för att resa hit väcktes redan som ung och idag har jag varit i 13 av de 19 länderna. Jag passar alltid på att handla kläder i basarerna, kryddor och torrvaror på matmarknaden (saffran till exempel är oerhört billigt i Nordafrika) och smycken. Just historia finns det hur mycket som helst i dessa kulturer, det mesta väldigt välbevarat. Det är dessutom billigt att resa och leva här, och turistorterna håller hög klass. Maten är också något som är välkänt över hela världen och som definitivt är värt att resa för bara för det.

Vågar man resa som ensam tjej/kvinna? 

Men jaa, klart man vågar det! Människor är människor var man än kommer. Och nej, det finns inget i Koranen som säger att män har rätt till dig bara för att de är män och du är kvinna. Anser de det, då är de idioter. Och sådana finns överallt. Jag har själv varit ensam i flera länder och känner många som rest i Kairo, Iran, Tunisien, Palestina, Jordanien, Libanon med flera länder som inte har haft något problem alls att vara ensam kvinna.  Genom sunt förnuft och att hålla huvudet kallt kommer man långt i världen. Även i MENA regionen.