Varför är gränserna så viktiga?

Ni har nu fått följa med till flera byar på Västbanken. Jag säger själv Palestina och för mig är det en självklarthet att Palestina såväl som Israel finns och får finnas. Varför pratar vi då om dessa länder som två? Tvåstatslösningen är inte längre en trolig lösning, de flesta man pratar med tror och tycker det är bättre med en enstatslösning där alla människor har samma värde och samma rättigheter. Det är dock denna som gör det så otroligt komplicerat i den här konflikten, för ingen av länderna vill ge upp sitt eget liv och intresse (och hey – det ska de inte behöva göra heller, eller hur?).

996106_1560158767606894_6407958794195914949_n

När jag i den här bloggen pratar om Palestina och Israel pratar jag om 1967 års gränsdragning enligt FN. Det är ett kompplext ämne men det är den gränsen som internationellt sätt gäller idag och det är viktigt att prata om den som den gräns som förespråkas, även om få människor tror på tvåstatslösningen idag. För skulle vi börja och prata om en enstatslösning så är det detsamma som att säga att Palestina inte finns och aldrig har funnits. Med andra ord – JUST DÄRFÖR är gränserna så viktiga.

Efter andra världskrigets slut fanns det inget Palestina, det var då under jordans kontroll och det är ett argument som framförallt den kristna sionismen använder för att rättfärdiga att Israel har rätt till hela det som idag utgör Palestina och Israel (och lite till om man ska tro dessa). De hävdar att Palestina som land aldrig har funnits. Det är dock fel, enligt fornbiblisk mytologi var Palestina kustremsan där Israel och Gaza är idag. Det är dock rätt att Palestina inte var en egen stat efter andra världskriget, men det var ju å andra sidan inte Israel heller. Både judarna och araberna blev lovade sina egna stater av engelsmännen under första delen av 1900-talet, och det var alltså detta som FN, när de delade området till Israel och Palestina efter andra världskriget, försökte göra. Det är väl inte en vild gissning att de inte gör om ett sådant misstag…

996106_1560158767606894_6407958794195914949_n
För Israel är det viktigt med en judisk stat. Skulle de gå med på en enstatslösning blir judarna i minioritet, men en tvåstatslösning är idag inte särskilt enkel med tanke på att Israel byggt bosättningar på 85 procent av Västbanken.

Nåväl. Problemet var ju att det bodde redan människor i den del som blev Israel och dessa var inte judar. Israel skulle bli en judisk stat vilket gjorde att krig startades för att få bort människor som från en dag till en annan blev flyktingar i två olika länder. Enligt de mänskliga rättigheterna har en flykting rätt att återvända så snart det inte är krig, det har inte de palestinska flyktingarna rätt till dock, och där ligger ett stort problem för att kunna lösa konflikten men även en anledning till att de palestinska flyktingarna är de enda som faktiskt ärver flyktingstatusen, just för att det måste till en lösning av denna fråga.

Eftersom Israel är ute efter en judisk stat blir även enstatslösningen ett problem, trots att man har byggt drygt 150 bosättningar på Västbanken, många så stora så de har universitet och stora industrier, och det bara består drygt 15 procent av Palestina som inte är under Israelisk kontroll på Västbanken och tvåstatslösningen därför är svår att se i sikte, blir det svårt att få till en judisk stat och skulle man göra en enstatslösning skulle Israelerna bli i minoritet, något som naturligtvis inte accepteras. Samtidigt, om vi utgår från att Israel är den demokrati som de vill hävda, kan de naturligtvis inte tvångsförflytta fem miljoner palestinier. För var ska dessa ta vägen? Vem vill ta emot dessa människor med stängda gränser runt om i världen?

996106_1560158767606894_6407958794195914949_n

Israelisk bosättning utanför byn Shufa, Tulkarem

Därför behöver vi fortsätta prata om tvåstatslösningen enligt de gränser som FN har kommit överrens om och ritat upp. Även om det kanske inte är realistiskt som läget ser ut idag för en lösning av konflikten, måste vi ändå erkänna att båda staterna finns.

Nu när jag berättat om Västbankens fantastiska byar kommer jag berätta mer om Israels helt otroliga städer. Det här är verkligen mina favoritplatser på jorden, jag hoppas det märks.

 

5 kommentarer

  1. Hej. Jag har börjat blogga för att få ur mig mina tankar om vad som händer i världen. Jag har en kristen palestinsk vän. Hennes familj bor i Palestina. Israeler kränker dem gång på gång. Jag kommer läsa dina inlägg. En fråga, hur ser du på det som reser dit ner?

    • Jag tycker definitivt att man kan resa till Israel och skulle aldrig bojkotta Israel (däremot bojkottar jag varor som är gjorda i bosättningar i Palestina, och det tycker jag att företag såsom till exempel Volvo också både ta avstånd från). Däremot tycker jag man som resenär när man åker till ett sådant område har skyldighet att sätta sig in i det som händer där. En bra grej är ju till exempel att följa med på Breaking the Silence tour till Hebron som utgår från bland annat Telaviv. Jag tycker det är jättetråkigt att inte kunna kritisera Israels politik utan att bli kallad antisemit, men det faller tillbaka på dem själva tror jag. Har många goda vänner som är både israeler och palestinier, judar, kristna och muslimer, som inte vill hellre än att få ett slut på konflikten och jag tror att det vi kan göra för att få det i rätt riktning är just att stå upp för Palestinas rättigheter och utbilda människor i vad som händer där nere, och för det är det bra om vi faktiskt ser det med egna ögon på plats också. Hälsa din vän.

      • Aha, du menar på det sättet. Jag svarar för mig själv här: Jag har personligen aldrig känt mig mer säker under mina resor varken i Israel eller Västbanken. Israelerna vill inte gärna visa upp sin behandling av palestinierna, och palestinierna är väldigt måna om att få människor med sig. Det går också att åka till både Telaviv och Jerusalem och till och med in på Västbanken utan att se att det pågår en konflikt. Visst kan man vara på fel plats vid fel tillfälle, men jag vet inte om det är så mycket säkrare i valfri storstad i Europa? Jag har ju till och med observerat demonstrationer utan att kännt mig rädd och som turist lär du ju inte vara i närheten av de extrema bosättare som jag personligen har kännt är den största faran… Nä, som läget är idag skulle jag inte avråda någon att resa utöver till Gaza då. Det är en stor skillnad på en konfliktzon och en krigszon.

  2. Du har säkert rätt 😊 jag förstår att du varit där nere flera gånger. Fint att du delar med dig av dina erfarenheter och bilder du beskriver. Jag ska fortsätta läsa din blogg 😊

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s