På besök på Västbanken, del 9; Nablus

Nablus har fått sin beskärda del av soldater, under andra intifadan var det flera stora sammandrabbningar och bombningar i staden.

11048710_1551474988475272_854359451928458682_n

Idag är det en trevlig stad ungefär sex mil norr om Jerusalem, det enda man ser och hör i Nablus från konflikten är det bosättarvåld som pågår utanför staden. Vi besökte Nablus en gång i veckan under vårt uppdrag för att hålla kontakten med kyrkorna och den kristna befolkningen, de är i minoritet här men staden har flera kyrkor om man vill besöka sådant. Staden har också det största universitetet på Västbanken, vilket i sig gör att många internationella studenter bor och verkar här.

Att ta sig hit från Jerusalem med bussen åker du till Ramallah och tar skyttel därifrån, det tar ca en – en och en halv timme beroende på trafik. Bussen stannar rätt långt från gamla stan men i närheten av citykärnan.

Att göra i Nablus

  • Nablus är otroligt känt för sina ekologiska tvålar som tillverkas av olivolja. Att besöka denna fabrik är ett måste om man är på plats.
  • Det sägs att Västbankens och Israels bästa turkiska bad ligger här. Väl värt ett avslappnande bad och du kan också välja till massage och andra spametoder. Badet, i hjärtat av gamla stan, är ett av de äldsta turkiska baden som fortfarande har mycket av grundarkitekturen kvar. Byggt 1624.
  • Kyrkor var det ja… Kyrkorna är förstås heliga här. Och gamla. Flera av dem är väl värda ett besök och de flesta ligger med gångavstånd emellan.
  • Gamla stan i Nablus och dess omgivningar, en av de mest fantastiska islamska arkitekturerna som är väl värd att strosa runt i. Ett extra tips är biblioteket strax utanför gamla stan med vacker utsmyckning och en vacker park att sitta och ta det lugnt i.
  • Mount Gerizim, här finns ett litet samaritiskt samhälle som levt sida vid sida av muslimerna och de kristna i många hundra år med egen tro och tradition.
  • Wadi Albathan är kanske framförallt för familjer. En restaurang med pool och mycket annat roligt för barn.
  • Bazaren i Nablus. Inte bara för arkitekturen, även för att det är så himla trevligt att strosa runt i och handla i. Vare sig du vill ha färsk frukt, kopior eller orginal, parfym eller kläder, finns det något här.
  • Green olives tour – om du vill veta mer om konflikten finns det en green olives tour här också.
  • Många av de stora organisationerna har sina kontor här, läkare utan gränser, flera FN organ, advokater för mänskliga rättigheter, reportar utan gränser m.fl. Och de flesta träffas gärna och pratar om jobb och konflikt om de har tid.

Att äta i Nablus: I Nablus kan du hitta all form av mat. Antingen äter du på någon av de billiga haken på väg in mot gamla stan eller så äter du på de mer dyra, hippa restaurangerna. Caféer pryder vägarna hela vägen in till citycentret, man är aldrig långt från att få något i magen här. Den allra bästa kunafen hittar man också i Nablus, i gamla stan finns Al Aqsa Kanafeh som blivit prisbelönt.

57486132_2326961457593284_563290784846053376_n
Bazaren i Nablus, värd ett besök.
59630692_2342562589366504_8293605840263315456_n
Hammam i Gamla Stan, Nablus.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s