På besök på Västbanken, del 8; Hebron

Hebron… Staden som Gud glömde. Staden dit alla följeslagare vill… Jag kommer inte skriva så mycket om staden då det är väldigt aggresivt här, många bosättare mitt i staden som skyddas av många fler soldater, soldater som inte tvekar att trakassera turister och titta på ditt pass och gärna också fotografera det. Men faktum är att det finns en del saker som gör staden värd ett besök också. Det är här Ibrahim och Sara dog och staden har definitivt den billigaste souken på Västbanken. Gillar man arkeologi – då är faktiskt det här området du ska åka till… Jag har tidigare skrivit om staden här, och det var inget positivt inlägg ser jag nu. Jag kan säga att det är värre där idag än det var då….

57486132_2326961457593284_563290784846053376_n

Själv hade jag två saker jag verkligen ville göra den här gången. Gå en Breaking The Silence tour och besöka Al Aqsa moskén. Båda lyckades jag med. Breaking The Silence är en av de mest berömda organisationerna som jobbar här och deras turer är alltid fullbokade flera månader innan men vår grupp blev inbokade och det var en självklarhet att ta bussen klockan 05 på morgonen från Tulkarem och vara på plats i Hebron klockan 09.

996106_1560158767606894_6407958794195914949_n

Vilka är då Breaking The Silence? Organisationen startade som en protest mot de våldsamheter som militären i Israel behövde utstå på Västbanken efter orders av militärer högre upp i hierkin. Man samlade ihop vittnesmål från militärerna och väljer idag att ha olika turer där man berättar om dessa. Framförallt jobbar man i Hebron och vi följde med på The Settler Tour.

Organisationen är inte omtyckt av militär eller regering i Israel, men eftersom det är israeler, som alla själva gjort militärtjänsten, låter man dem hållas.

-Vi hade inte kunnat göra dessa tourer om vi inte hade haft tillstånd av militären, säger vår ledare för dagen, Frima, som själv tjänstgjort i armén. Hon är väldigt noga med att tala om att man inte vill prata skit om militären, det är inte därför Breaking The Silence startats, man vill bara berätta vad som händer sett utifrån det militära perspektivet.

11048710_1551474988475272_854359451928458682_n

-Militären är till för att skydda bosättarna. Om det innebär att de måste sätta skräck i en hel stad, som här i Hebron, så är det så.

Mina kollegor som jobbar nära flera av organisationerna som jobbar i Hebron, bland annat Breaking The Silence, vittnar om en stad med hat. Redan första kvällen spottade militären på dem, tog deras pass och fotograferade dem, en form av hat som jag inte tror vi andra följeslagare upplevt någonstans. Staden andas hat helt enkelt och det smittas. Mellan bosättare och palestinier, mellan militär och bosättare, mellan militär och palestinier, mellan olika organisationer.

Under vår tur är det ganska lugnt, förutom på ett ställe där militären själva måste följa med oss för att skydda oss och det kommer ut några bosättare som filmar oss och uttalar diverse hatord (svårt att höra exakt vad då min hebreiska inte är vad den borde). Vi börjar vår tur genom att gå igenom Shuhada Street som är stängd för Palestinier. För 20 år sedan var det här en blomstrade handelsgata. Nu är gatan öde. Innan vi får komma igenom gatan tittar man noggrant på våra pass och på oss, till slut får vi gå igenom. På vår väg uppåt blir vi stoppade två gånger till av militär som frågar vad vi håller på med. Till skillnad från när vi är i våra följeslagaruppdrag slipper vi bry oss, Frima tar alla diskussioner.

Till vänster: Palestinska lägenheter efter Shahuda Street. Gallren är för att bosättare inte ska förstöra fönstren. Till höger: Under vår promenad på Shahuda Street blir vi ständigt stoppade av militärer som undrar vad vi håller på med.

De få Palestinier som bor kvar får inte gå ut genom den vanliga vägen från sina hur utan klättra ut över taken. Det är svårt att förstå, men balkongerna och fönstren talar sitt tydliga språk med galler för på grund av att bosättarrörelsen krossar fönstren annars.

Vi fortsätter fram efter vägen, mot checkpointen där vi förra gången kom från andra hållet då vi inte fick gå den vägen som vi går idag. I den här checkpointen behöver många barn gå igenom varje dag och det är den enskilda plats på Västbanken där flest barn blir arresterade.

Sedan får vi hjälp av militären att följa med till de sista bosättningarna. På vänstra sidan bor det Israeler. Fina hus, israeliska flaggor. Fräscht och snyggt. På högra sidan bor palestinier. Galler. Slitna hus. Att sätta upp en flagga skulle vara lika med döden. Det är här vi möter bosättarna som väljer att filma oss. Militären blir väldigt obekväm och säger att han ensam inte kan skydda oss, eller dem om det skulle bli bråk, och ber oss gå neråt igen så vi lyssnar på honom och traskar iväg för att möta organisationen Youth Agains The Settlements som genom ickevåldsmetoder kämpar för att Shuhada street ska öppnas och mot ockupationen. Ett trevligt möte även om diskussionsunderlaget var mindre trevligt med de terrordåd som finns.

60978561_2355444471411649_2390461668900470784_n
Ni kan säkert gissa var israelerna bor och var palestinierna bor? 
60562646_2352336125055817_2801416943079260160_o
Youth Against The Settlement har inrett ett hus till sin klubbstuga, ett hus som bosättare försökt lägga vantarna på i många år och som ligger direkt vid en militärpost. 

Därefter är turen slut, den har tagit sex timmar men var väl värd det. Vi går tillbaka och väljer att besöka Ibrahim Mosque. Här kan man välja om man vill besöka den palestinska sidan, som är en moské, eller den israeliska, som är en synagoga. Efter ett terrordåd var moskén stängd ett längre tag för renovering. När den öppnades igen hade israelerna tagit halva moskén och gjort en synagoga av den istället.

59630692_2342562589366504_8293605840263315456_n

Vad gör man annars här? Tja, staden är känt för sitt hantverk. Jag har tidigare skrivit om ett kvinnokooperativ som vi besökt utanför Hebron men som även har fantastiskt hantverk i gamla stan i Hebron. Dessutom finns här, precis nedanför Ibrahim Mosque, en keramik affär där man gör helt otrolig palestinsk keramik.

Dessutom är Tent of Nations, som vi besökte i mars, och som ligger mellan Betlehem och Hebron, värt ett besök. Ett riktigt andningshål men ändå mitt i konflikten med de hot som omgärdar denna farm.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s