Besök på Al Aqsa området…

Trots att jag besökt Jerusalem så många gånger förut har jag aldrig haft turen att kunna komma in på Al Aqsa området, det så kallade tempelberget. Det har alltid varit någonting i vägen, bosättare, knivdåd, israelisk militär som stängt av för att jävlas. Sista veckorna under min tremånadersvistelse denna gången fick jag äntligen besöka det.

Fick tag i en guide som anordnade guidningar och skulle ha en guidning för en tysk grupp. ”Du kan hänga på, men se till att vara välklädd”, sa han. Och välklädd var jag, tyckte jag, långa, vida byxor, nyinköpt sjal och rejäl tröja. Det räckte inte dock, vi fick låna både långkjol och annan huvudbonad för att kunna gå in på området. Vi möter upp guiden utanför The Lions Gate, det är här som alla muslimer släpps in för bön, men som turist kommer du inte in den här vägen utan guide utan får i så fall gå via den västra muren. Går du utan guide kommer du inte heller in i moskéerna så vida du inte är muslim, och som kvinna kommer du inte in i den heligaste moskén, Al Aqsa. Det gäller också att hänga på guiden, för det gäller att vara snabb då det kan vända snabbt och bli hotfullt på området om bosättare får för sig att gå in på det.

Hela området, på arabiska Haram esh-Sharif, eller Al Aqsa området, anses vara heligt. På våran väg passerar vi flera koranskolor som sitter ute i det för tillfället behagliga vädret, vår guide säger att det är bara de allra rikaste palestinierna som har råd att ha sina barn i skolorna på området.

1I-vL_Ww
På väg in på området, här släpps normalt sett bara muslimer och vissa guidade grupper in.
1yUvRxiw
Området är stort och på vår väg upp mot moskéerna passerar vi flera klasser från skolorna på området. 

Sedan kommer vi då till, vad jag antar de flesta sett mest fram emot, klippdomen, Dome of Rock, eller The golden mosque. Som jag skrivit i tidigare inlägg lär man sig i skolan att det här är den tredje heligaste moskén inom islam. Det lärde jag mig också och det var inte förrän första gången jag besökte Jerusalem som jag fick lära mig att det är fel. Vad jag dock blivit förbryllad av därefter är att det verkar vara kutym på både resesajter, bloggar, wikipedia etc att tro att denna är islams heligaste moské? Moskén ses inte som en riktig moské i islam, utan är mest ett skrytbygge byggt för 1300 år sedan av Umayyad Caliph Abdul Malek bin Marwan. Meningen var att hylla profeten Mohamed lite extra som sägs ha haft en uppenbarelse just här på den klippa som finns inne i moskén (enligt legenden bodde även Mohammed i grottan som ligger under moskén, själens grotta).

Det är ett magnifikt byggnadsverk, stort nog att inrymma ett höghus med tio våningar och med 54 fönster. Dome of Rock har naturligtvis blivit omgjord en hel del under åren, under sista delen av 1800 talet beräknades den fått sin nuvarande färg.

2GBJ10-w
Definitivt ett imponerande byggnadsverk. Men inte det mest heliga i islam.
4h3CmAMA
Klippan där Mohammed sägs ha tillbringat en hel del tid.
4HxdXWxw
Kupolen i sig är väldigt vacker.
4tImkHIA
Inne i klippdomen, som är för kvinnor, hålls bland annat koranskolor.

Vi går vidare till Al Aqsa moskén. Det här ska då vara den tredje heligaste moskén i islam. Namnet, Al-Masjid El-Aqsa, antyder att det är en moské som ligger väldigt långt bort, och man har idag funnit i haditerna att Mohammed ansåg att det var att det var ett måste att besöka moskén i Jerusalem som ligger längst bort från Mekka, vilket då skulle vara en anledning till att den heter så.

Al Aqsa moskén är den näst äldsta moskén i världen, efter Ka´aba i Mekka. Hela området anses vara böneområde på fredagsbönerna, vilket gör att det finns plats för nästan 400.000 människor att be, men själva moskén, är enbart för män (kvinnor går väldigt sällan överlag till moskéerna och ber i Palestina, de flesta ber hemma).

6_AN78Iw
Vår guide utanför tvättfunten med Al Aqsa moskén i bakgrunden. 
7DLPnDRA
Inne i moskén. 
1I-vL_Ww
Al Aqsa i sitt esse. 

Jag kan verkligen rekommendera att gå här oavsett om man är troende eller inte. För mig som är gift med en muslim och verkligen vill lära mig om den kulturen är det naturligtvis viktigt att besöka dessa moskéer, inte bara området. Om man besöker är det dock viktigt att ta seden dit man kommer.

 • Heltäckande kläder.
 • Sjal och täckande hår som kvinna.
 • Ta av skorna när du går in i moskén.
 • Betala guiden, 50 shekel brukar vara norm.
 • Se upp för bosättare. Dessa kan storma moskéerna och är rätt otrevliga. Soldaterna skyddat inte dig, de skyddar bosättarna. Tyvärr. Därför är det också bra att gå med guide.
 • Går du ensam är det svårare att komma in i moskéerna. Inte omöjligt, men svårare, jag har inte lyckats men har haft lite otur när jag varit på plats att militären stängt av området, helgdagar etc.
 • Öppettider är normalt sett mellan bön ett par timmar på förmiddagen och eftermiddagen (tiderna varierar med tid på året eftersom bönetiderna i islam varierar utefter solen).
 • Fredagar och lördagar stängt.
 • Om du vill ha en guidad tur kan ett besök på Bilda studiecenter rekommenderas, de har kontakter med guider.

 

2 kommentarer

 1. Jag visste inte att man ens hade en chans att gå in i Klippdomen om man inte kan bevisa att man är en muslim. Jag såg en kvinna som tydligt var klädd som muslim men var ”västerländskt ljus”, hon blev inte insläppt fast hon bedyrade att hon är troende muslim. Kanske berodde på att hon inte var palestinier? Så jag försökte inte ens själv, för jag är ju inte muslim och gick omkring med samma lånade kläder som du. Men jag gick omkring på området och hade faktiskt ingen tanke på att det skulle ha kunnat bli oroligt där, naivt nog. Kände nog inte till det där med bosättarna då..

  • Jodå, med guide kommer du in utan problem under förutsättning att du är rätt klädd. Jag har försökt tidigare som muslim också (konverterade i teorin när jag gifte mig med mannen för att göra hans föräldrar nöjda men vill egentligen inte sätta en stämpel på mig vad jag är, jag tror absolut på något men oklart om jag kallar det gud) men har inte kommit in, trots att jag faktiskt utan några större problem kan rabbla både trosbekännelsen och bönerna på arabiska utantill. När det kommer till bosättarrörelsen är det tyvärr mer regel än undantag att de stormar Al Aqsa området. De får inte vara där enligt lag, men tyvärr går de in ändå och militärens uppgift är att skydda bosättarna, inte att beivra deras lagöverträdelser, det är polisens uppgift. Och de lyser oftast med sin frånvaro dessvärre.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s