Olivskörd i det gröna…

Sådär otroligt pittoreskt ni vet… Att skörda oliver. Trodde inte jag skulle tycka det var roligt innan jag kom hit men jag gillade det faktiskt, trots många spindlar. Att dessutom samtidigt kunna hjälpa bönderna med deras rätt till att bruka deras mark, är självklart ett plus.

Vi är i byarna Shufa, Jajjous och Azzun mellan Tulkarem och Qalqiliya på norra Västbanken. Det här är det rikaste området i Palestina på olivträd, trots att det inte regnat sedan april och trots att temperaturen många gånger stigit upp mot 45 grader och ibland över det är kullarna gröna och frodiga av olivträd, det är gott om grundvatten här.

Vi som normalt sett är den enda internationella organisationen i den här arean har fått sällskap under dessa veckor av ett flertal organisationer som hjälper till med olivskörden. Det är framförallt i områden där bosättningarna ligger nära som det behövs hjälp, men alla är välkomna att vara med, skörden är en fest.

DSC_0464DSC_0477DSC_0488DSC_0508DSC_0517DSC_0534DSC_0535

1I-vL_Ww1yUvRxiw2GBJ10-w4h3CmAMA4HxdXWxw4tImkHIA6_AN78Iw

Farliga djur i Palestina… 

Eftersom vi är ute på fälten kan det vara bra att veta att det finns farliga djur här också. Sköldpaddor är en vanlig syn men är naturligtvis inte farliga, samma med ödlor och kameleonter som ni ser ovan. Däremot finns det en orm, Palestinian Viper, som sägs vara mycket farlig och flera dödsfall har inträffat. Jag har bara sett en död, den är brun med ett liknande mönster som vår huggorm. Det finns också spindlar som visserligen inte är farliga, men kan ge rejäla bett, kamelspindeln är en sådan. Relativt aggresiv om man stör den och mycket snabb, jag hade förmånen (?) att få se en i Yanoun. Skorpioner finns det också, det är dock nattaktiva djur som är svåra att hitta, den svarta sägs vara harmlös och den bruna/gula rejält giftig.

60459176_1102516616599421_8055907184573153280_n

Om du känner att du vill åka till Västbanken och plocka oliver nästa år, kontakta mig så kan jag sammanföra dig med bönder eller organisationer där du kan hjälpa till.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s