Sveriges sämsta skola…

Jag har dragit mig för att skriva det här. För det finns så mycket att skriva om det men samtidigt vill man inte vara the partypooper, den som förstör…

Mina barn går, enligt lärarförbundets undersökning, på Sveriges sämsta skola. Det är oklart varför det är så, själv fick vi föräldrar hem ett brev förra veckan där man förklarar att man inte ser några samband mellan höga kostnader och bra skolundervisning och är nöjd med det jobb man gör. Men problemen finns där – och att man slår sig för bröstet och anser att en sådan här ranking inte spelar så stor roll och inte är ett problem visar bara hur verklighetsfrånvänd man är.

Ta mina barns situationer till exempel. Den ena har varit otroligt utsatt från förskoleklass utan att man gjort något åt det. I förskoleklass fick pappan (det räckte alltså inte med att jag hojtade hela hösten) gå in och slå näven i bordet och tala om att nästa gång går han in och tar tag i mobbingen själv med vederbörande och det krävdes ett akutbesök och misstänkt hjärnskakning för att vi ens skulle få till ett möte med skolan. Den här utsattheten har fortsatt, inte samma kille eftersom de ofta är på olika ställen då han går i en årskurs högre men eftersom de som mobbar idag även hängde på då är det väl inte helt otroligt att hade de satt in resurser när jag bad om det tidigare så hade det varit lugnt i år. Det är små elakheter – allt från Carls tal till att de nu spridit ut att han kissar i duschen på idrotten (jättekul för en åttaåring att få ett sådant rykte om sig) till sparkar mellan benen när dessa går förbi. Han har en jättebra lärare i år som försöker hoppa in direkt. Men det räcker inte långt mot de stora bufflarna i Säters kommun. Att man inte tror att kostnader har något samband med god skola är utbota dumt, självklart har det ett samband. Har du Sveriges lägsta lärarlöner blir det svårt att konkurrera med andra kommuner för att få legitimerade löner. Amandas klass har haft tre lärare och får troligen en till i höst sedan förskoleklass. De har en toppentjej nu men hon är, som jag förstår det, men kan ha fel, inte legitimerad vilket gör att de söker en till. Det kallas studiero för eleverna det…. Det är också frustrerande för denna lärare som har barnen nu får inte vara med när det kommer till exempel till infomentor, planering etc. Man lämnar henne utanför, och det är mycket frustrerande för mig som förälder, självklart vill jag ha kontakten med den lärare som är i mina barns klass och inte den lärare som leder parallellklassen.

Nåja, förutom sådana här uppenbara saker, missköter sig också denna skola (jag klandrar inte skolan utan Säters kommun här) på andra sätt och här om dagen, och fortfarande, ser jag rött. Klassen samlar till en klasskassa. 100 kronor per termin ska sättas in. Inga stora pengar och det blir 1200 kronor i sexan som jag har tagit för givet ska vara en grundplåt till en klassresa. Bara det – jag är 99,9 procent säker på att vi inte är kvar i sexan. Och i år är de 400 (som det blir med båda barnens klass) rätt mycket pengar för oss. Vi har levt på sparade pengar och CSN under våren eftersom Ahmed inte har haft någon inkomst och jag har velat bli klar med mitt examensarbete för att söka vidare. Det finns andra hål att stoppa de pengarna i med två bilar, 2,5 mil enkel väg till skolan, häst, en hyra på 9000 och så vidare, och även om vi skulle kunna betala dessa pengar vilket vi väl egentligen kan, så är jag som sagt rätt säker på att vi faktiskt är avflyttade när den dagen kommer.

Förra veckan fick jag ett otrevligt SMS av en klassförälder som går gick ut i klassens SMS chatt. ”Det är flera som inte betalt till klasskassan, nu hänger jag ut dessa snart” ivrigt påhejad av andra föräldrar. Jag såg rött. Jag kan stå för att jag inte betalt, men INGEN ska behöva förklara inför en hel klass varför man inte vill betala. INGEN. Det kan vara så att det sitter människor med barn som är utsatta i klassen (det är ingen vidare sammanhållning har jag förstått det på Amanda och hennes kompisar) och därmed inte vill bidra, det kan också vara så att det sitter barn vars föräldrar verkligen inte har råd. Så jag skickade ett SMS tillbaka ”Jag har inte betalt då jag läser mot att bli diplomat och troligen är avflyttad i sexan, men jag kan betala om det är så att jag får tillbaka pengarna, tycker för övrigt det är ett mycket märkligt, och olagligt, förfarande att hänga ut föräldrar som inte betalt, det kan ju finnas goda anledningar till det som de inte vill diskutera med er, klasskassan är frivillig enligt lag”.

Blev väldigt illa bemött på detta och konversationen som följde handlade om att det är ett krav att betala – och att det faktiskt är så att barnen ska åka runt Siljan i trean och att det då är föräldrarna som ska betala bussresan. En önskan från skolan sägs det för den är så dyr. Mailkonversationen slutar med att en förälder skriver rakt ut att de som inte betalar i år minsann inte får följa med i trean. Man får inte heller tillbaka pengarna om man flyttar. Och just den här pissiga attityden fick mig att gå igång. Resan i trean det snackas om är en bussresa runt Siljan på skoltid, med skolpersonal. Med andra ord – det är skolan som anordnar denna. Vad står det då i skollagen?

  • Skolan skall vara avgiftfri. Och i övrigt om skolresor och andra aktiviteter:

”Det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för
eleverna. Med obetydlig kostnad menas främst kostnader för en färdbiljett
med allmänna kommunikationsmedel, en mindre entréavgift till ett museum
eller liknande. Om kostnaden återkommer vid flera tillfällen kan den sammanlagda kostnaden dock bli påfrestande för ett hushåll med svag ekonomi. Därför
måste skolan noga överväga när och hur ofta denna möjlighet ska utnyttjas.
När det gäller skolresor och liknande aktiviteter får det, i enstaka fall under ett
läsår, förekomma kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg. Vårdnadshavarnas kostnaderfår då inte vara högre än skolanssjälvkostnad för att eleven deltar i en viss aktivitet. Kostnader förskolresor och utflykter som överstiger en obetydlig kostnad ska täckas antingen via skolans medel eller genom att elever helt frivilligt samlar in pengar. Motsvarande gäller för fristående skolor.”

Tror säkert ni kan läsa det själva: https://www.skolinspektionen.se/globalassets/0-si/04-rad-och-vagledning/stallningstaganden/infoblad-avgifter.pdf . Jag tvivlar på att en bussresa runt Siljan är att jämföra med en obetydlig kostnad, men det är som sagt den pissiga attityden jag mest blir irriterad på, att rektorn inte hört av sig för att bringa klarhet i detta är också frustrerande (men de vet väl att det här är fel och att de faktiskt åker dit på det).

Jag har inga problem egentligen att betala de 1200 kronorna om vi mot förmodan är kvar i sexan, men jag tvivlar starkt på att vi är det och eftersom jag inte får tillbaka pengarna så avvaktar jag tills dess…

Några föräldrar på skolan har hört av sig till mig efter att jag lade ut det här på facebook, den övervägande synen är att de tycker det är jättefel men att de håller käften och betalar just för den utpressning som kommit i likhet med den jag just berättat om men även för att barnen ska få ha en rolig dag. Men då undrar jag faktiskt: Hinner inte barnen ha en rolig dag annars? Troligen har inte barnen roligare under den här bussturen som om de tar lokalbussen till något annat naturställe de inte har varit på innan? Och gör man inte sig själv en björntjänst som förälder när man går med på det här, jag menar, studieresa runt Siljan i all ära (vi gjorde den i högstadiet, vilket torde vara bättre eftersom man då läst den geografin som behövs för att förstå Siljan) men inte skjuter politikerna i kommunen till pengar när de vet att föräldrar betalar om de inte gör det? De är ju inte korkade, men de lever dock gott på korkade föräldrar… Sedan kan jag tycka, har inte skolan råd med studieresa utan att föräldrarna betalar den, då ska de kanske fundera på att det faktiskt är bäst att stanna hemma.

Sveriges sämsta skola som sagt, ungarna får till och med bekosta sina egna studieresor vad det verkar.

Fotnot: Har nu fått tag i rektorn och haft ett bra möte. Hon medger att de försöker kringgå reglerna genom att kalla det klassresa och ge barnen ledigt (men med studiesyfte, under skoltid och med lärare som följer med, det håller naturligtvis inte i en anmälan till skolinspektionen). Inget barn får exkluderas dock, det gäller både i trean och sexans resa och klasskassa är det naturligtvis inte rektorn som vill ha som föräldrarna i klassen säger, en del klasser har ingen klasskassa alls, utan det är helt upp till klassen. Klart är dock att hänga ut föräldrar till elever som inte betalar strider mot skolans likabehandlingsplan, att alla ska inkluderas oavsett om det är betalt eller inte och att sms konversationen är way out of line. Hon skulle ta kontakt med lärare och eventuellt föräldrarna och dessutom göra ett allmänt uttalande. Jag bidar min tid så länge.  

17626115_1536390089712785_5429166125518290964_n

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s