Att kunna bli svensk… Del 1; Skolsystemet som inte fungerar i Sverige.

Det går allt längre mellan gångerna jag skriver här. Är medveten om det och får väl snart fundera om jag ska stänga bloggen. Vi har så otroligt fullt upp nu att den här sidan inte är något jag orkar hålla uppdaterad.

Ahmed har idag fått ett riktigt jobb och nu börjar vi se en ljusning över att kunna bygga ett liv här, om det nu är det vi vill. Det har varit otroligt kämpigt, alltid med ett intryck att man (han alltså) inte är välkommen helt och hållet, alltid med massor av återvändsgränder, med depression som följd och en person som hatar Sverige och det svenska systemet alltmer. Jag förstår honom, jag tycker själv att Sverige är fruktansvärt dåligt på att ta tillvara på kompetens och ha en bra integration, tyvätt är det vi människor i samhället som är skyldiga till du, inte politikerna som man skulle kunna tro… Jag ska försöka sammanfatta vår resa fram till nu, men den har ju tagit fem år så det att bli långt och uppdelat  i olika sektioner.

Nåväl. Ahmed kom till mig första gången i augusti 2014. Han stannade då i två-tre månaders perioder och åkte därefter tillbaka till Malta där han hade sitt uppehållstillstånd som politisk flykting. Att han kunde resa så fritt berodde på att han hade grått, s.k främlingspass på Malta. Den 27 februari 2015 gifte vi oss och ansökte om uppehållstillstånd på anhöriganknytning på samma gång. Det kostar en summa, 1500 har jag för mig, och det är pengar man inte får tillbaka om man inte får uppehållstillstånd. I vårt fall trodde vi ju att det skulle gå ganska fort eftersom han är gift med en svensk medborgare och alla dokument fanns inom EU.

Det gjorde det dock inte. Det här var när flyktingströmmen från Afghanistan började komma, vilket gjorde att vi också fick vänta. Och vänta. Och vänta. I november 2016 fick han äntligen sitt uppehållstillstånd. Tio rader, där det står ”Vi kan enligt lag inte neka dig ett uppehållstillstånd då du är gift med en svensk medborgare”. Det första uppehållstillståndet var ett tillfälligt, tvåårigt tillstånd. Man måste därefter söka om igen. När man fått detta uppehållstillstånd kunde Ahmed dock mantalskriva sig i Sverige, skaffa personnummer och skriva in sig på SFI.

Skola I april fick han plats på SFI och gick igenom A (nybörjar) – D kursen på ett par månader, språköra som han har. Därefter var det dock slut. Eftersom Ahmed inte fick ersättning för att gå på SFI kunde han inte fortsätta till de andra kurserna, han hamnade liksom mellan stolarna. Han sökte till Fornby som är en folkhögskola men blev ratad där eftersom han kunde för mycket och redan var högskoleutbildad. Komvux gick inte, eftersom han inte hade gått de kurser som krävs efter SFI. Ett moment 22. Trots det åkte han till Stockholm och gjorde svenska test för EU nivåer, den så kallade CEFR-skalan och fick nivå B2 på skriven svenska (övre medelnivå) och C1 på talspråk (Avancerad nivå). CEFR skalan ska vara godkänd i hela Europa, men i Sverige tar man ingen hänsyn till den tydligen. Det är konstigt, för när jag tittar på jobb inom internationella organisationer, FN, EU men även när det kommer till jobb med flyktingar på till exempel Malta, är det just denna skala man kräver språkbetyg inom…

Till slut, nu i december 2018, två år efter att han fått uppehållstillståndet, hittade jag en kurs som skulle kunna ge behörighet för gymnasiesvenskan. Skriv bättre svenska – folkhögskoledistans. Han har kämpat med den nu under våren och har verkligen blivit bättre på svenska, så den har gett mycket. I december 2018 fick han också sitt permanenta uppehållstillstånd och därför kunde han ta CSNlån för kursen vilket har hjälpt oss mycket i vår relation, för, återigen, det är otroligt tungt att leva på en lön i en relation…

Ahmed har flera examina från sina utländska studier vid United University of Africa. De är översatta till engelska men gäller inte vid svenskt lärosäte. Återigen – de engelska gäller i samtliga länder i EU utan just i Sverige. Här ska de valideras till svenska. Även det tar tid. Ahmeds tog åtta månader. Efter åtta månader fick han avslag eftersom det inte stod samma namn på hans examensbevis som i hans pass. Ett helt normalt förfarande i dessa länder är att faderns namn står med i examensbeviset men inte i passet, eftersom Ahmed dessutom sökt uppehållstillstånd i EU första gången var det det passet som han behövde skickas med, och det ansåg man inte gälla eftersom det passet bara stod förnamn och efternamn medans det i examensbevisen står alla släktnamn också. Dead end. Igen. Överklagan. Igen. Skicka in allt igen men denna gång med ett förlängt libyskt pass som dokument. De papperen kom tillbaka i förra veckan och äntligen var de godkända – kandidat i Ekonomi, marknadsföring och Master inom IT. En stor sten som lättade för oss, och det tog en vecka så hade Ahmed ett jobb som han kan dra nytta av i sin utbildning, en fast tjänst i ett städbolag som administratör och ekonomibiträde….

Det är ju jättebra, men jag kan inte låta bli att fundera – varför kan inte svenska arbetsgivare läsa engelska examens? Sverige är överlag det land i Europa som sägs ha bäst kunskap i engelska, vi har inte varit med i kalla kriget, vi har ingen dubbning i filmer som följd av kolonialism och så vidare… Vi är duktiga på engelska helt enkelt… Men ändå verkar vi vara de enda där engelska examen inte går att läsa? Är det inte märkligt? På jakt efter jobb, som jag ska ta upp i nästa inlägg, har Ahmed sökt jobb på Malta, Tjeckien, Lettland och Danmark, överallt är han kallad på intervju på sina meriter, men inte här i Sverige inte, här har hans examen varit värdelösa tills de blev validerade till svenska. Man kan undra varför… Är det inte att göra integrationen lite väl svår tycker jag?

17626115_1536390089712785_5429166125518290964_n

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s