Utbildningshelg inom internationell rätt i Stockholm för FSP

Då var utbildningen igång, helgen har varit fullsmockad från åtta på morgonen till 22 på kvällen. Det har gått i ett och jag sov otroligt gott när jag kom hem igår.

Fredagen började med presentationer, bakgrund till organisationen och information om basgruppen (den grupp man beräknas åka med). Det lades mer mycket tid på just basgruppen, även om man inte kommer hamna med dessa på stället där man ska vara är det ändå viktigt att man känner varandra väl eftersom det här är människor man i skarpt läge måste kunna ha så pass tillit till att man kan lägga sitt liv i deras händer (det har dock aldrig hänt att det blivit så skarpt läge, meningen med programmet är observation och inte att vi ska vara mänskliga sköldar eller ta ställning i konflikten på något sätt).

På kvällen såg vi en film om hur judar blev utkastade ur Irak efter andra världskriget. Det tyckte jag personligen var bra. Det jobbas hårt på att visa konflikten ur båda sidors perspektiv vilket gör att man får en god insikt i bådas argument för att hålla den vid liv.

Lördagen började med ett långt pass i internationell humanitär rätt med en väldigt meriterad jurist inriktad på just den humanitära rätten som jobbat i Haags domstolar och dessutom varit följeslagare. Passet var väldigt massivt men också mycket intressant, jag tycker jag har haft en god kunskap redan innan men lärde mig ändå otroligt mycket. Det är också en väldigt kompetent grupp den här gången med högt utbildade människor så diskussioner och frågor blev väldigt relevanta.

Eftermiddagen på lördagen följdes av information om programmet vilket naturligtvis var väldigt matnyttigt.

Söndagen började med en morgonandakt, i Sverige är det Sveriges kristna råd som håller i programmet och det innebär att programmet har en kristen prägel, men öppet för alla religioner eller icketroende. Vi har en präst med i programmet det här året, i övrigt är vi nog relativt otroende merparten tror jag. Efter detta kom en kille och berättade om tradition, liv och kultur i  Palestina. Det var väl inget direkt nytt för min del som varit i regionen förut och har en muslimsk man, men det var nog givande för de som inte har den erfarenheten tror jag. Under eftermiddagen kom tre följeslagare som redan varit ut och pratade om deras uppdrag vilket naturligtvis var otroligt intressant. Den eviga frågan höjdes hur man kommer in i landet – man ska vara medveten om att 20-30 procent av de som deltar i programmet får vända om och åka hem igen direkt på flygplatsen, tror vi allihop är mest stressade över det faktiskt. Det borde inte vara så, det är ett fredsobservatörs program som jobbar hårt för att se båda sidor av konflikten och vars enda anledning att vara där är att bejaka brott mot den humanitära rätten, men det är så, tyvärr.

Vi har också ett informationsarbete vi måste göra genom att skicka reserapporter, skriva artiklar och sådana grejer. Vill du ha dessa av mig? Lägg en kommentar med en mail här nedan alternativt skicka ett mail till agonmomfrilans@gmail.com så lägger jag in dig på min sändningslista.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s