Om att resa till Egypten eller för den delen Marocko efter de senaste veckornas dåd.

Vi har börjat planera för en ny Kairoresa. Jag behöver skriva en artikel om att fira ramadan i staden och mannen vill hälsa på sin syster. Just nu är det fullt upp för oss, så vi får se när vi kommer iväg.

Här om dagen small det vid en turistbuss i Kairo på väg till pyramiderna. Förra veckan blev två kvinnor när de tältade i Atlasbergen i princip halshuggna till döds. Det är självklart både ock makabra dåd, men vad som är ännu tråkigare är alla dessa islamofober och rasister som kryper fram under stenarna och tar sin ton. De har naturligtvis aldrig rest i varken Marocko eller Egypten men måste, såklart, påtala vikten av att åka dit nu.

Ska vi titta lite närmare på dåden?

Marocko: 

Två kvinnor blev mördade sedan de tältat i Atlasbergen. Fram till idag är ett 20-tal personer gripna för dåden eller åsikter kring dessa, oklart dock hur de varit en del i dåden, om de ens har varit det dock, senast greps en kille från Schweiz. De man vet har varit med  i dåden, har skickat ut en film på dådet där de svär trohet till IS, IS har dock inte tagit på sig det här dådet. Än (men nu är det ett tag sedan så var det ett planerat mord borde de rimligen gjort det vid den här tiden). Med andra ord, det kan vara enskilda galningar och det är också så polisen i Marocko utreder det. Det är beklagligt, men inte konstigt. Den som har varit ledaren för dåden har själv sagt att han ville mörda en turist, och kvinnorna är mer eller mindre slumpmässigt utvalda. Googla på ”Woman found dead walking trail US” eller ”Tourists founded murdered” och ni får upp en uppsjö av diverse konstiga mord på turister och kvinnor. Det händer alltså – och är självklart en anledning till att man ska vara försiktig när man reser. Marocko räknas som ett säkert land att resa till med mängder av turister varje år och UD har inte avrått från någonstans i landet.

Egypten:

Ser man till vad som hände här om dagen i Egypten kan man säkert bli lite mer orolig, men fortfarande är risken förhållandevis liten, nästan obefintlig, att man ska vara med om något liknande. Det rullar in säkert minst 500 turistbussar till pyramiderna varje dag, bomben låg på sidan av vägen och var alltså inte placerad i bussen, och i Kairo bor det 20 miljoner människor på papperet och minst 10 miljoner till som inte är skrivna i staden. Det ska mycket för att man ska vara på fel plats vid fel tillfälle. UD följer naturligtvis läget men för närvarande finns det inget som säger att Kairo är mer farligt än att åka någon annanstans. Media rapporterar också väldigt tvetydigt om vad som egentligen har hänt i denna situation, tre vietnameser är döda enligt en tidning, tre och en fransman enligt en annan, fyra vietnameser enligt den tredje. Det råder också stor oenighet om vad det var för bomb, hur många som har gripits eller skjutits ihjäl för dåden. Det vi vet är , återigen, att ingen tagit på sig bombdåden vilket också är jättemärkligt eftersom IS, om det var dem, gärna tar på sig allt.

Jag tycker definitivt att man ska fundera över hur man reser och kolla säkerheten, men faktum är att det i förhållandevis till folkmängd är större risk att råka ut för något i London eller Paris, eller varför inte Tyskland? Än vad det är i Kairo. Det hjälper naturligtvis inte de som är utsatta, men det spelar ingen roll. Det ÄR farligare i Europa med det proxykrig IS för mot just Europa. Nu har inte IS tagit på sig just dessa dåd än, men däremot vet vi att de uppmanar andra radikala islamister skarpt att svära trohet till dem för att sedan begå liknande brott. De flesta dåd som sker idag sker inte av IS direkt utan helt enkelt av enskilda galningar (till exempel Stockholmsattentatet) som vill vara med i ett sammanhang och därför svär trohet och väljer att försöka bli martyr. IS i sig själva är på kraftig tillbakagång och är faktiskt relativt små i MENA regionen förutom Libyen där de fortfarande tar mark på vissa områden, men genom att nå ut till dessa enskilda galningar i Europa eller som nu i Nordafrika som dock inte tillhör vanligheterna, tror vi att de är så mycket större än de är. Ge dem inte det. För det är de inte värda.

000 (3)
En skrämmande bild från Islamska statens egen tidning. Man använder ett av världens populäraste TV-spel för att värva medlemmar och självmordsbombare. I tidningen kan man även läsa om hur man kapar lastbilar och tillverkar egna bomber för att kunna visa västvärlden hur stora man är. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s