Att planera en resa med barn i konfliktområde…

Vi har börjat lite smått att planera resan med barnen, det krävs ju en hel del planering för att åka med barnen till ett konfliktområde. Denna gången blir det ju dessutom pappan som har huvudansvaret för barnen, vilket gör att vi måste vara väldigt väl förberedda.

Skolplikt gäller för barnen det här året – skolan är såklart viktig, men samtidigt är det här något som är så pass viktigt för min karriär så jag kommer självklart att åka iväg ändå. Det står också väldigt tydligt att vid långvarig utlandsvistelse – vare sig man är skriven eller inte hemma i Sverige – upphör skolplikten. Vad som är långvarigt är upp till varje kommun att bestämma, men jag tvivlar skarpt på att de kan ifrågasätta om pappan är skriven utomlands och jag är utsänd av en svensk organisation. Man ska aldrig säga aldrig, orten jag bor på är väl inte så van med föräldrar som har större planer än att vara hemma och baka bullar och leva typiskt villa, volvo och vovveliv, men som sagt. I värsta fall får barnen vara utan skola i tre månader (pappan flyttar tillbaka till Malta strax efter jul, barnen SKULLE alltså teoretiskt sätt kunna vara där och faktiskt börja maltesisk skola, men av erfarenhet vet jag att Maltas system inte går så snabbt att få in barn i. Deras sommarlov är dessutom mellan augusti och oktober och jag tippar på att de inte lär få börja för en månads studier, det är heller inget vi kommer att sträva efter).

Det är ännu lite ytligt hur det blir, vi har ju inte fått någon information om hålltider än och jag vet inte heller var jag ska vara någonstans, men att planera det stora hela går ju bra. Jobbet är tre månader, augusti, september och oktober. Meningen är att barnen är på Malta till skolstart i augusti, hemma från 20 augusti till ”the midterm” då vi får ta över familjen och resa runt en vecka, sedan stannar de ytterligare två veckor, alltså sammalagt tre veckor, det borde bli in på andra veckan i oktober om jag räknat rätt. Då hyr Daniel hus någonstans där jag är stationerad alternativt i Tel Aviv och reser runt lite. Sedan kommer ju jag hem i slutet av oktober. Funkar inte det för skolan – tja, då blir det som sagt Malta i tre månader och resa över till Israel.

Jag har dock väldigt svårt att se att skolan skulle neka, jag tänker att barnen har en stor möjlighet att lära sig saker som deras klasskompisar aldrig kommer att vara med om, inte på många år i alla fall. Därför lägger vi nu upp en plan för en resa, som liksom resan till Egypten, även har en hel del lärdomar i bagaget, på så sätt hoppas jag att det inte blir något problem att få med sig skolan och få uppgifter i matte och svenska under tiden för ledigheten heller.

Det vi så här långt tillsammans googlat upp är:

  • Yad Vashem, förintelsemuseet. Barn kommer inte in i själva museumdelen vilket är helt okej, det är ett tungt museum. Jag tänker dock att Daniel borde se det, medan jag kan gå runt med barnen i den vackra parken utifrån. Det finns många minnesmärken och att prata om en så pass mörk del i vår historia känns ändå väldigt viktigt när vi besöker en plats som Israel, eftersom det är därför Israel som plats finns.
  • Natural history museum – var man än kommer brukar detta vara fantastiskt att besöka (förutom i Kairo, det var mest groteskt). Här finns även en avdelning för barn, som är inopererad av Edens lustgård.
  • Följa Jesus fotspår. Det är klart att man måste titta på lite kyrkor om man ändå är på plats, allt från födelsekyrkan i Betlehem till Kyrkorna i Jerusalem. Här finns liksom alla olika inriktningar i kristendomen – och kyrkorna är ju väldigt olika också.
  • Besöka Synagoga, klippmoskén, klagomuren etc.
  • Jerusalem Zoo, uppbyggt som Noaks Ark, kan vara värt att besöka.
  • Jerusalems religionsmuseum – självklart val om de tre abrahamitiska religionerna.
  • Döda havet, sjunker med en meter per år. Naturligtvis ett måste för barnen att få se.
  • Masadaklippan
  • Jericho och dess omgivningar.
  • Besöka en skola i konfliktområde (för att få barnen att få förståelse hur det är att växa upp under konflikt).

Det finns ju otroligt mycket att se och förhoppningsvis kan barnen även få snorkla i Röda havet via Eilat. Jag har alltid velat besöka Eilat. Snorklingen ska vara fantastisk där.

Det här var de första funderingarna. Som vanligt gäller ju sunt förnuft och ta det i barnens takt.

000 (2)
Muren och alla surrealistiska målningar på den är säkert något som barnen kommer uppskatta. 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s