Placeringarna i följeslagarprogrammet

När man blir uttagen till följeslagarprogrammet får man en huvudplacering där man är merparten av tiden. Alla placeringar har sina speciella möjligheter och utmaningar, just nu jobbar man på sju ställen på Västbanken.

Tulkarem-Qualqiliya – En av följeslagarnas främsta uppgifter är att dokumentera tillgången för palestinier att få bruka sin jord då muren är dragen, på palestinsk mark, rakt genom ett jordbruksområde. Tulkarem har jag varit i, här finns också en stor kemikaliefabrik som dessvärre förpestar tillvaron för många palestinier.

000 (2)

Yanoun – Sägs ligga mitt ute i ingenting. Jag har inte varit här så jag vet ingenting om det. Runt om Yanoun finns bosättningsområden och byarna här omkring har länge varit offer för trakasserier från bosättare. En följeslagares främsta uppgift här är att föra en presumtiv närvaro för att lugna ner våldet.

000 (2)

Jerusalem – ingen större presentation behövs. Jag älskar verkligen denna stad, det är min plats på jorden känns det som. Som följeslagare här jobbar man med vägspärrar, följer med sjukhusbussar som hämtar patienter på Västbanken och observerar demonstrationer.

Betlehem – Även denna stad har jag skrivit om när jag bott där vid några tillfällen. Också en favorit. Här är främsta problemet bosättare och checkpoints. Som alltid är det en annan stad på natten mot dagen, och det ser man inte alltid som turist…

Hebron – En stad jag varit i vid några tillfällen och inte för allt i världen egentligen skulle vilja bo i. Som följeslagare blir man ju där på ett uppdrag – i det här fallet tror jag den presumtiva närvaron är mycket, mycket viktig. Jag har skrivit om mitt första besök i Hebron här, det blev skrämmande påtagligt att det pågår en konflikt i landet och stämningen var hatisk.

000 (2)

Yatta – Min vän var följeslagare i Yatta och trivdes bra sa han. En mindre stad med 80.000 invånare. Jobbet som följeslagare innebär framförallt att skydda byarna mot brott mot de mänskliga rättigheterna.

Jeriko – Världens äldsta stad… Har varit i staden ett par gånger och trivs fint i området, har också flera vänner här eftersom det var här jag hittade min guldhäst. Bara tanken på att kunna få sitta upp på denna fina häst en gång till – längtar verkligen. Jeriko är en smältdegel – här blir det 50 grader varmt på sommaren. Vi var ju på plats under vintern och i mars, och det kunde vara riktigt ruggigt i Betlehem men så kom vi till Jericho – och det gick till och med att bada i döda havet (använd sökrutan om du vill läsa om besöket i staden). Som följeslagare jobbar man mest i Jordandalen som ligger mellan Palestina och Jordanien, det här är palestinsk mark men har tyvärr frekvent besök av Israeliska soldater som river de hus som finns.

Var jag vill hamna? 

Jag vet inte faktiskt. Enligt min vän tar man viss hänsyn till önskemål men det är ingen garanti. Ser man till barnen och om det ska finnas en möjlighet att träffa dem så är det ju Jerusalem eller Betlehem som är önskvärt. Jag älskar båda städerna. Kanske framförallt Jerusalem som är min favoritstad på Jorden, den har allt… Men samtidigt vill jag gärna se något annat av konflikten, och jag har som sagt goda vänner i Jeriko och även en häst som jag tycker mycket om. Det spelar väl ingen roll egentligen, men får jag bestämma tre så blir det Jerusalem, Betlehem och Jeriko.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s