Vill du åka på följeslagarprogrammet? Så här går första delen av ansökningen till!

Igår var jag till equmeniska centret för att gå på rekryteringsdag och intervju till Följeslagarprogrammet. Jag har ju länge velat åka, nu passade datumen så jag kände att det var dags att söka. Dock ändrades datumen till en månad senare men jag, barnens pappa och Ahmed beslutade gemensamt att vi löser det om jag blir uttagen men det är ingen katastrof om jag inte blir det.

Ansökan går till så att man fyller i ett rejält formulär om hälsa och hur man ser på mänskliga rättigheter och sådana grejer. Till det ska man ha minst två referenspersoner som skriver i en ganska omständlig sida om allt och inget. Jag valde att ha tre referenser. Gamla chefen, gamla kollegan och min partner in crime för menatidningen. Och, det verkar vara rätt tänkt för jag kom faktiskt till intervju trots många, många kompetenta sökanden. Det märktes även igår på rekryteringsdagen att det var mycket kompetens och erfarenhet i rummet. Jag trodde mina snart dubbla examina inom mellanösternstudier och mänskliga rättigheter skulle räcka långt, men kan nog säga att de flesta kändes mer kompetenta än mig.

Dagen började med en intervju på svenska som tog en timme. ”Hur vill du lösa palestinakonflikten?” var en av frågorna. Riktiga grillningar var det men tycker det trots det gick bra på intervjun. Naturligtvis pratades det om att jag har barn, men de frågorna var jag beredd på att få och vi har även planerat för dessa tre månader ganska väl om det nu skulle bli så att jag skulle få åka.

Det andra momentet var en gruppdynamikövning och mer eller mindre gruppintervju. Den gick på engelska, man fick ett antal scenarion om hur man som grupp skulle reagera. Jag kände mest in situationen i denna övning, jag tror inte jag gjorde varken bra eller dåligt ifrån mig egentligen. Kände inte heller riktigt igen mig som gruppmedlem och troligtvis sken det igenom. En av anledningarna var kanske att andra tog plats, en var möjligen att den var på engelska, jag vet inte. Om jag tappade poäng någonstans idag i momenten var det i denna övning.

Lunch sedan – på equmeniska centret får man alltid fantastisk god vegansk lunch, det är nästan värt att åka dit på kurs bara för maten.

Efter lunch var det dags för nästa enskilda intervju. Denna gång på engelska och jag var betydligt mer nervös för den, var länge sedan jag pratade fackspråk på engelska och det var en tid sedan min senaste engelskspråkiga intervju. Men det var inga problem, och det kändes bra efteråt, jag fick nog fram det jag ville få sagt.

Sista momentet var en skrivövning av sammanfattning och översättning av en engelsk text under tidspress enligt givna instruktioner. Väldigt mycket av en följeslagares jobb innebär att jobba utåt mot andra, man får fasta deadlines som ska fyllas för texter. Den delen har jag som journalist koll på tycker jag och är hyfsat nöjd med.

Sammantaget var det en väldigt utvecklande och givande dag, jag tror inte jag kommer att få åka den här gången och det kanske inte gör jättemycket. Tror barnen ligger mig till last och det är kanske helt okej den här gången. Det var så många duktiga människor som var med. Jag hade inte heller några förväntningar när jag åkte till denna dagen imorse, faktum var att jag efter en natts dålig sömn inte ville åka och funderade på att ställa in, men jag tänkte sedan att jag inte har något att förlora. Nu känner jag att får jag chansen tar jag den, trots allt gör det att jag kommer att kunna söka det riktiga diplomatprogrammet, något jag verkligen är sugen på, alternativt att söka fredsobservatörsjobb inom Folke Bernadotte, där man måste ha minst tre månaders utlandstjänst inom relevant arbete. Det var otroligt många ansökningar det här året, tresiffrigt om jag förstod rätt, och jag kom bland de 16 som togs ut till intervju. Jag är nöjd med det och är också väldigt tacksam att ha fått ett kvitto att min utbildning är relevant utomlands, har haft några deppiga veckor här med jobbsökande där ingen svensk arbetsgivare verkar bry sig…

Är du nyfiken på följeslagarprogrammet? Här är programmets hemsida.

Meningen som följeslagare är INTE att ställa sig på någons sida i konflikten, utan att bevaka och stå upp för folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Sådana uppgifter är till exempel att observera sammandrabbningar, följa barn till skolan, ha en presumtiv närvaro, och skriva rapporter på uppdrag av FN. INTE att vara aktivist på någon sätt.

10003959_10152657576654056_1259660532_n
Gammal bild från första resan dit. Här står vi en tidig morgon utanför Checkpoint300 i Betlehem. En av arbetsuppgifterna för den som är stationerad i Betlehem är just att gå till checkpointen och jobba mellan 04-07 varje morgon och klicka hur många människor som vill ta sig till jobb, sedan servar man regelbundet FN med rapporter om detta. Du kan läsa det inlägget här . Det är ganska sällan jag går igenom inlägg från den här tiden, men satan i gatan vad jag saknar Palestina när jag går tillbaka. Vår rektor var i Palestina samtidigt som oss några dagar under den här tiden och framförallt Jerusalem. Han sa; ”Jerusalem kommer man tillbaka till, jag har varit här nio gånger nu”, förstod inte riktigt vad han menade då, men gör det nu, jag har varit där tre gånger och älskar staden, konflikten till trots.

Edit; Jag blev antagen!

2 kommentarer

  1. åh, låter så otroligt intressant! Håller tummarna för dig! Och jag har bara varit i Jerusalem en gång och blev förälskad i den staden jag med 🙂

    • Ja, blir väl inte allt för besviken om jag inte får åka. Alla som var där igår är kvalificerade att få åka, sedan är det väldigt viktigt vilka som passar i grupperna också framhävde dem. Man bor med varandra 24/7 så gruppdynamiken är väldigt viktig, ser det ut som.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s