CoderDojo på Science Museum

…var jag och Carl på ikväll (Amanda var också med men det var Carl som var anledningen till att vi åkte dit) och vilken superkväll det blev (tack Elisabeth som tipsade om denna tillställning). Coderdojo är en global rörelse som gör att alla får prova på programmering, gratis. I Borlänge kördes det första gången för i höst ikväll på gamla framtidsmuseet och vi åkte dit.

Väl där fanns det massor med grejer för tekniknördar, vi tittade mest och programmerade lite robotar. Sedan var det en workshop, idag med enkla övningar i ett programmeringsprogram (scratch 3.0 kan det nog ha hetat) och det gjorde ju Carl ganska lätt när han fick hjälp att läsa, och sedan gick han runt i salen och fick möjlighet att testa olika saker och programmera lite lego och robotar.

Carl är killen som ligger verbalt väldigt efter, som har jättesvårt att läsa och skriva, svårt med vänner och som varken vill lära sig cykla eller spela fotboll. Han säger tydligt att han inte vill sporta, det är inte hans grej. Han vill inte heller leka med för sportiga kompisar och jag skulle säga att han är lite utstött rent allmänt. Inte för att han inte har kompisar, utan för att han hellre sitter ensam med tanknötter än är igång med vänner. Så har ju han alltid varit, på förskolan kunde han sitta i timmar och lägga ett betydligt svårare pussel än hans ålder. När det kommer till matte och programmering är han dock otroligt duktig och skärpt. Och det visade han ikväll. Han tog för sig på ett sätt jag faktiskt inte sett innan. Frågade, bad om hjälp, hjälpte andra.

Det var så kul att se honom så intresserad av något, att ta för sig på det sätt han gjorde. Jättekul verkligen. Jag kan verkligen rekommendera Coder dojo till de flesta, men kanske framförallt de som, liksom Carl, inte passar in i sportvärlden. Ett barn borde inte behöva känna att han eller hon inte passar in i sportvärlden, tyvärr är det dock så idag, allt ska vara på så blodigt allvar. Trist tycker jag. Nåväl. Vi hade en jättemysig kväll där Carl fick glänsa en del vilket är honom så väl förunnat.

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s