Blir du ofta kallad rasist?

Så jobbigt med rasistkortet va? Sjukt kränkande. Det används alldeles för lättvindigt nu för tiden. Alla extremvänsteranhängare använder det hela tiden. För att inte tala om alla de här dumma nyanlända som tar till ordet så fort de inte får som de vill. Förjävligt, eller hur? 

Jag eldar upp mig när jag ser sådana här kommentarer, jag kan inte rå för det. Nu har jag blivit blockad av en bekant på facebook för att jag argumenterade emot. För ja. Jag tycker nog att folk som, i det fallet, klumpar ihop alla människor för att de har en hudfärg, en religion, härstammar från Mellanöstern etc är rätt korkade. Jag tycker att vi, som haft privilegiet att födas i Sverige med en skola som sedan 70-talet har haft en hel del omvärldsanalys i läroplanen, borde vara smartare än så. Jämför jag min och Ahmeds skolgång kan jag konstatera att de haft en betydligt tuffare skolgång i matte, fysik och kemi liksom det islamska samhället, medan jag har haft en betydligt bättre utbildning i källkritik, samhälle, politik, religion och även biologi. Var tappade svensken detta så de tror att alla muslimer (för det handlar oftast om muslimer, att Mellanöstern har ett x antal andra religioner liksom minoriteter missar man, de är ändå dragna över samma kam) är exakt likadana undrar jag?

Och rasistkortet… Jag känner att det blir bara löjligt. Jag är medveten om att det finns vissa individer som säkert använder sig av det, men under alla mina år när jag diskuterat invandring med människor har jag nog aldrig blivit kallad rasist, och då kan jag, på sina ställen, vara ganska kritisk på sina håll. Inte mot invandring i sig men mot integration och hur vi bedriver den, men har ändå aldrig blivit kallad rasist. När det kommer till utlänningar tror jag att jag, vid ett gräl med min man, och ett gräl på jobbet med ett par killar, har blivit kallad det, men annars har jag aldrig fått det slängt i ansiktet.

Och då funderar jag faktiskt: OM JAG inte blivit kallad rasist på grund av mina ibland kritiska åsikter kring integrationen, och om JAG inte blivit kallad rasist av nyanlända trots jobbet som integrationshandläggare, samordnare och handledare i perioder där jag fått vara ganska tuff många gånger och säga ifrån till människor, om JAG inte blivit kallad rasist under de här åren, då kanske det ligger något bakom att du blir kallad det gång på gång på gång? Det kanske handlar om att du då, gång på gång, faktiskt kastar ur dig invandringskritiska röster, att du faktiskt gör skillnad på folk och folk? Kanske till och med fast du inte vet det själv?

Så var det lite i den här diskussionen. Alla invandrare drar till med rasistkortet så fort de inte får som de vill. Huvudinnehavaren skulle jag kanske inte kalla rasist, dock möjligen främlingsfientlig om man får tro barnen som är de som haft relation med hen, vi har haft diskussioner förut om det, och det här fick inte mig att ändra åsikt om det, speciellt inte när jag blev blockad. De som svarat i tråden kom med det ena och det andra, alla invandrare gör si. Alla gör så. Inte positivt naturligtvis. Och rasistkortet, det var många överens om att det var så vanligt.

Sedan gick jag in och tittade på de olika profilerna. Det är då personer som delar saker från Samnytt och Nyheter Idag, de ”står upp för Sverige”, är arga för att de inte får sjunga nationalsången och det är svenska flaggor hit och dit. Naturligtvis ska man få vifta med en svensk flagga och det är bittert om man inte får sjunga nationalsången (återigen två problem jag själv faktiskt aldrig haft problem med, jag undrar varför om det är så vanligt 😉 ) men med dessa sammanhang…

… Så undrar jag om det inte finns en anledning till att de blir kallade rasister hela tiden när vi som jobbar med integration och diskuterar invandring hela dagarna inte råkar ut för det? Kan det vara så att man kanske får söka svaret lite hos sig själv i det här fallet?

537349_10152364139289056_2088335630_n
Kvällen spenderas med ett gott vin, chips, dip, hummus, grönsaker och en god bok, denna gång läser jag på lite för höstens kurser, sociologi och kulturmöten. Inser att jag har en väldigt osund relation till mina studier. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s