Den där jädra torkan och den globala världen…

…Alltså. Jag ville köpa häst för några veckor sedan. Men jag vågar fan inte. Jag lär inte hitta hö till stackaren. Frågade idag mina barns vänner, som har en av de större mjölkgårdarna i Gustafs, hur det ser ut med hö för dem, och jo, de hade tack och lov fått in det de behövde och räknar med att kunna hjälpa andra bönder lite också. Tack och lov. Samma med de ridskolor jag har kontakt med som tar själva, de har också fått in mat till vintern. Men alla andra då? Även om Dalarna och även norröver verkar ha fått skördar som gör att man klarar sig, är det inget överflöd. 90-95 procent har bönderna i Gustafs fått in. Runt 80-85 i Stora Skedvi. Det räcker till de egna djuren, men inget som räcker vidare att sälja.

För vår del har vi kaniner, kommer inte ha så många över vintern, de ska avvecklas till kött och alla säljs. Det fungerar ju med hö till kaniner, de äter inte så mycket. MEN det kan vara värt att beakta att jag som köper ekologiskt foder från granngården inte får tag i det jag ska ha. Och då är själva syftet att föda upp ekologiska kaniner förbrukat (nu har jag en äng precis bredvid gräset där vi tar gräs, så det funkar över sommaren även om jag höll på att bli huggormsbiten här om dagen).

Torkan drabbar oss alla, det är så lätt att tro att det bara är bönder och hästägare den drabbar. Sist vi hade sådan här torka var under slutet av 1800-talet. Vi levde inte i någon global värld då, de handelsavtal som uppkom efter andra världskriget fanns inte. Vad som hände då? Folk svalt och det sägs också vara det som gjorde att utvandringen, efter flera års missväxt som även blev betydande för den svenska ekonomin, nådde sin kulmen.

Det är lätt att förklara bort det. Det är lätt att tro att vi är rustade för en kris i Sverige. Förra året hade vi en otroligt dålig skörd. I år har vi torka. Dessvärre är det torka i halva Europa och USA också. Det alltså inte bara vi som drabbas. Det är torka i hela världen mer eller mindre. Med konsekvenser som kan bli mer bestående än att djurägare får skjuta av hästar, kreatur och kaniner. För naturligtvis drabbas Du och jag på flera sätt. Bland annat genom att vi kommer få köpa in mer grödor som vi annars kan producera själva, vilket gör att det blir dyrare (miljöaspekten ska vi inte tala om). Svenskt tjänligt kött kommer att behöva kastas för att det kommer finnas för mycket som ingen vill betala för (så kom igen, betala för SVENSKT kött). Bönder kommer att få skjuta av djur vilket kan göra att vi kommer att lida av ett underskott på produkter i många år framöver, bland flera problem. Vattnet är nästa problem. Med bevattningsförbud i stora delar av norden och ett riktigt lågt grundvatten i flera år är frågan om det kan återhämta sig. När jag gick i gymnasiet hade jag ett arbete om just vatten, och jag vet att jag läste meningen att ”man befarar att bristen på vatten blir nästa stora konflikt i världen”. Om vi är där idag, enbart 20 år senare, återstår att se. Sant är i alla fall att torkan kommer att beröra oss alla på ett eller annat sätt.

Jag är orolig, jag kan köpa att inte kunna köpa häst. Jag kan vänta ett par år med det. Men jag är orolig över miljökonsekvenser och att det kommer att bli ännu dyrare att leva de kommande åren. Är du?

36428932_2099474940295784_3007057791073386496_n

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s