Kaniner och värme…

är ingen bra kombo kan jag säga. Hittade en kull här om veckan när jag städade burarna och hagarna, eftersom de två franska vädurarna går lösa visste jag inte vem som var mamma men då många av kaninerna är flerfärgade tror jag det är Kajsa. Eller Klara. Eller vad ungarna nu döpte henne till. Hur som helst – elva var de från början. Kajsa (eller Klara, eller vad ungarna nu döpte henne till) är inte en sådär vidare bra mamma. Om man skulle jämföra med en människa har hon nog aspbergers (inget fel med det – och de kan säkert vara jättebra föräldrar) för hon är väldigt… ….disträ. Hon har gjort boet med extremt mycket päls (det är nästan 40 grader varmt) mitt i solen. Vilket gjort att idag, några dagar efter de föddes, är fem döda av värmeslag. Två ser väldigt illa ut, jag är väldigt osäker på om de klarar sig trots försök till avkylning. Och hon gräver ner dem lite överallt och verkar inte bry sig nämnvärt om dem. Elva kaniner tar plats att föda upp så det kanske inte gör så mycket, men jag hoppas klara de sex som är kvar. Det här är produktionskaniner, så de hamnar i frysen i alla fall, men ändå.

 Ovan är de dygnsgamla. 

Appropå kaninkött. Drar upp en hel del känslor har jag märkt. Varför? Vi föder upp för eget (jag är dålig på slakt, grannen har sagt att hen kan ställa upp mot att få några kaniner) och försöker ha ett helt ekologiskt tänk genom hela uppfödningen, allt från halmen de bor i till maten de får. Och det är ju egentligen inget nytt att föda upp kaniner, i Sverige var det lågbudget under krigstiden och ett sätt att klara sig. Idag har attityden ändrats, det är nationalrätten runt medelhavet och i Sverige kan du bara hitta kaninkött i de finare restaurangerna. Kaninkött är också väldigt bra ur hälsosynpunkt, här kan ni läsa mer (jag tar inget ansvar över källan dock).

Med tanke på att vi föder upp till oss själva räcker det att ha en kull igång samtidigt med fem-sex ungar… Så mycket kött äter vi liksom inte. Just nu har vi en angorakull och vi väntar också en blandkull snart tror jag (mamman har byggt lite bo vad jag kan se) . Det blir lite för mycket att sköta på en gång men angorakullen ska säljas, den är tank och lov borttingad. Den andra kullen som blir lejonhuvad/angora får vi se, vi sätter väl ut dem på annons och sedan får vi se.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s