Vi måste prata lite om dubbelmoralens Sverige…

Jag är med i en resegrupp på facebook (som jag sagt förut) där det diskuteras högt och lågt om resor och resmål, och tyvärr ofta om politik. Ofta är människor väldigt snabba att kasta ur sig om olika länder i Mellanöstern att muslimska länder går inte att resa till, deras kvinnosyn är vedervärdig etcetera. Jag blir så trött på dessa diskussioner. Man bojkottar alltså till exempel Tunisien i Nordafrika på grund av dess kvinnosyn, men inte Malta i Europa som också har en rätt skev syn på vad som är okej och inte för en kvinna? Man basunerar gärna ut att bojkott av Turkiet är det enda rätta på grund av dess dikatur och hur de hanterar journalister men samtidigt reser man gärna till Thailand, också diktatur som inte har fri media och som gärna fängslar journalister när de kommer åt? Och man skriver ”Aldrig Egypten, muslimska länder går inte att åka till” när man i nästa veva bokar en resa till Albanien, Singapore eller Maldiverna, länder som också är – muslimska.

Så hur ser det då ut i andra länder i världen? 

Kvinnosyn: Malta, med i EU och många svenskars resemål (och boende) de senaste åren: Abort totalförbjudet, belagt med fängelsestraff. Både om man gör det illegalt i landet eller reser någon annanstans. Abortpiller eller så kallade dagen efter piller blev godkänt först förra året och är fortfarande en het diskussion, de kvinnor som handlar och de apotekare som valt att sälja det blir ofta utsatta för trakasserier och hot.

Skiljsmässa? Det blev lagligt först 2011.

Om vi dessutom lägger till att Maltas kvinnor gick ihop och gjorde en facebookgrupp som idag har 16000 medlemmar och diskuterar högt och lågt på facebook som politiker fick stängda för att de inte ansåg att kvinnor skulle mobilisera, att en kvinnlig journalist som på grund av de frågor hon rotade i (kvinnofrågor, bland annat abortfrågan) blev mördad av en bilbomb och de många strippklubbarna i öns bardistrikt) så nä – det är rätt pissig kvinnosyn i Europa också.

När det kommer till katolska länder i Sydamerika kanske till och med mer – att få missfall i vecka 12 för en kvinna leder till utstötning och långa fängelsestraff. Vilket det inte gör i Mellanöstern. Ska vi gå vidare till Indien och hinduernas vidriga syn på kvinnor också?

Politik: Handen på hjärtat… MENA är väl inte det enda land som bedriver en rätt vidrig politik? Vi har Afrikas diktaturer, USA´s storebroders syndrom och vapenlagar, Kinas sätt att kontrollera invånarna, Ryssland ska vi inte prata om. Varför blir just Mellanöstern utsatt för sin politik när det kommer finns många länder runt om hela världen som inte behandlar sina invånare schysst? Pressfrihet finns det i ytterst få länder. Även Europa går mot mörkare tider när det kommer till den åsikt och pressfrihet som vi har tagit för givet. Polen och Ungern har infört stora restriktioner mot just pressfriheten, något vi borde vara betydligt mer oroliga över och bojkotta än Mellanöstern som i många fall, inte alla, är på väg till ett samhälle med större åsikt och pressfrihet.

Religion: Sverige är sekuläriserat. Det är inget annat land förutom ett par här i norr. Det innebär att alla andra länder är mer religiösa än oss. Och. Det är ingen större skillnad på en religiöst troende katolsk familj, en muslimsk eller en judisk. Gå gärna in i en synagoga – där får inte kvinnor och män sitta tillsammans heller. Bussarna i Jerusalem är uppdelade. En judisk kvinna ska vara hemma och föda många barn, det står i Torahn. Samma med de kristna djupt troende kvinnorna. ÄNDÅ är det islam som får ut så mycket skit, trots att likheterna mellan troende männniskor är större än olikheterna. Vi (nåja, inte jag då) skyr att åka till Egypten för att det är muslimskt (trots att kristendomen tar en del plats i Egypten även om de inte är många) men har inga problem att åka till maldiverna. Också muslimskt. I Europa finna Albanien och Bosnien. Också muslimskt. Men ändå är det just mellanöstern vi inte åker till av anledningen att det är muslimskt…

Dubbelmoral to much?

DSC_0030-5-680x383

 

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s