Bilder är inte gratis…

Jag stöter på det då och då. Människor som tror att bilder är gratis. Normalt sett tar jag 15.000 kronor för en heldagsfotografering, bröllop eller begravning eller dokumentärfoto. Det är de priserna som oftast gäller för en fotograf. Jag är relativt billig dessutom. Ofta har det hänt att jag stött på människor som tror att det bara är att plocka eller få bilderna gratis. ”Du har ju ändå ett annat jobb på sidan av”, ”Du får ju visa upp dina bilder”, ”Vi sätter din byline” och så vidare.

När det kommer till tidningar har både Aftonbladet, Mittmedia och Travrondens vinternummer begärt bilder antingen genom dem själva eller genom någon av skribenterna. Sådant blir jag irriterad på, jag har inget intresse alls i att visa upp mina bilder på det sättet. Det här är dessutom tidningar som torde ha råd med en bild. Privatpersoner ska vi inte tala om, det senaste är nu en person som ville ha bilder från en begravning. Det hade jag kunnat gå med på, men när jag sedan ser att personen lägger dyra pengar på annat, då anser jag att hen har råd att betala mig som fotograf också. Det är ingen jävla välgörenhet jag bedriver utan jag har ett vinstdrivande företag, har en hyra att betala och tycker inte det är någon idé att lägga helgerna för tävlingar, bröllop, begravningar etc för skojs skull. Då hoppar jag hellre det och gör något med ungarna istället. Speciellt när det handlar om begravningar. Finns ju roligare saker att göra.

Så… Ni som kräver att man ska ge bort bilder. Tänk på följande:

  • Min utrustning kostar mellan 30-50.000 kronor. Att jag skulle fota en session gratis händer inte om vi inte är överens om det innan. Absolut kan jag rucka på den regeln – men  huvudregeln är att jag tar och vill ha betalt för mitt jobb.
  • Att jag har ett annat jobb också innebär inte att jag bara fotar som hobby. Man kan både ha företag och vara anställd samtidigt.
  • Jag har familj. Det innebär att jag inte är på tävlingar, begravningar, bröllop eller besöker stall med kameran för skojs skull. Jag jobbar. JOBBAR (d.v.s tar betalt). Om jag inte jobbar har jag fritid. Den spenderar jag framförallt med mina barn, utan kamera.
  • Att jag har familj innebär också att jag behöver betala hyra, barnens aktiviteter, bensin fram och tillbaka till skolan icke att förglömma mat på bordet. En byline i en tidning hjälper mig inte att köpa piroger till ungarna.
  • Det kostar att sno en bild, svenska fotografers riksförbund anser att en stulen bild i vissa fall kan kosta 10.000 för en privatperson. Copyrighten är stark i Sverige och det är alltid fotografens bild.

Jag blir så trött på inställningen att jag ska ge bort bilder, att man tror att fotograf inte är något yrke – eller ännu värre – att man tror att JAG inte är någon fotograf trots att jag fotat massor av reportage till tidningar, utställningar och så vidare. Att man då även blir otrevlig tar jag inte, då får det hellre vara. Det kostar att anlita en fotograf. Tänk på det.

2

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s