Söndagsfunderingar; Bara att dra med barnen?

Har flera influesers på min kännalista som inte har barn (de flesta har valt bort dessa av anledningen att de vill vara fria och inte fast med barn) som enligt diskussioner i reseforum den senaste tiden menar att man bara kan ta och dra med barnen utomlands och leva utomlands, ja, som de då, resa från plats till plats.

Så enkelt är det ju inte, barn behöver en trygg och fast punkt. Vi ser idag på barn som rycks upp och flyttar till Sverige, som trots att de kommer från till exempel flyktingläger i Libanon och Jordanien där de levt i hela sitt liv och som är tryggt, men kallt och utan skola, och därför får det bättre i Sverige, ÄNDÅ mår väldigt dåligt av en flytt. Det är inte bara att rycka upp och flytta med ungar – de behöver en fast punkt – däremot tycker jag många av mina bekanta är lite för kärvänliga mot Sverige. Den fasta punkten kan självklart vara överallt och inte just i Sverige, snarare tvärtom, svensk skola är inget att hurra för.

01-copy-copy

När vi flyttade till Malta var ju meningen att vi skulle stanna där. Det hade vi ju säkert gjort om det inte varit för att vi separerade på ön. Nu har barnens far bestämt sig att flytta utomlands igen, och vi sitter i funderingarna att också flytta med. En långsam och långdragen process. För det är inte bara, som mina influesers till vänner vill ha det till, att ta ungarna att dra. Ju yngre de är desto lättare. Innan skolåldern kan man definitivt dra iväg på äventyr som vi gjorde. Vid skolåldern blir det svårare. Jag har vänner och andra bloggare som rest runt jorden med skolbarn (som gick i ettan respektive tvåan då) och fick ledigt. Det hade inte vår skola gett kan jag säga. Och resa ändå? Nä, tror de flesta föräldrar betackar sig för att gå emot skolpliktslagen som är en ganska stark lag i Sverige.

När barnen kommer upp i trean blir det ännu svårare, då börjar de nationella proven. Till det kommer att vi måste tjäna pengar, denna gång kan det finnas möjlighet att det finns svensk skola och det kostar pengar, 55.000 om året. Per barn. På den billigaste, privata, skandinaviska skolan. Till det kommer att barnen har blivit så stora att man som förälder inte vill köra över dem helt i en så pass stor fråga. Vill de flytta? Vad har de för drömmar själv för sitt liv? Kompisar? Och så vidare i all oändlighet.

Vi siktar återigen utomlands, men det handlar definitivt om planering. Hösten 2019 känns som realistiskt. Om barnen är med på det. Jag ser många fördelar att flytta utomlands, kanske framförallt för att skolan här i Sverige faktiskt är rätt kass. För mig är det inte okej med en skola där de barn som vill ha studiero behöver ha hörlurar. Eller där barn, bara för att de ska inkluderas i skolan, får slå och misshandla andra barn (det händer på den skolan som mina barn går på, tyvärr. Hörselskydd verkar vara mer eller mindre något som alla svenska skolor använder sig av idag, skrämmande anser jag). Jag vill hitta en plats där barn lär sig respektera vuxna och andra barn, lär sig vara tysta under samlingar och förstå att det är inte ok att slåss. Den skolan finns inte i Sverige.

Jag ångrar inte mina barn – men ibland känner jag att det skulle vara så enkelt om de inte fanns, bara kunna dra när det blir jobbigt, slippa ekorrhjulet, köpa en enkel biljett och jobba ihop nästa på plats. Allt det här har den digitala nomaden, och jag tycker i många fall att förståelsen för barn är väldigt, väldigt liten. För att inte säga obefintligt. Vilket är helt ok, man kan inte begära att förståelsen ska finnas där. Men att det bara är att packa ungarna och dra – borde de flesta förstå.

Min resebloggskollega 4000 mil har skrivit ett väldigt vettigt inlägg om det här. Läs det gärna här.

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s