Den vilda jakten på tampongerna.

Om du reser till Egypten – ta med tamponger (under förutsättning att du behöver sådana förstås).

Det här inlägget fick jag inspiration till att skriva tillsammans med min bekant, som upplevt samma sak under alla de gånger som hon varit i Egypten (hon har en egyptisk fästman, ni kommer nog få höra mer om henne senare på bloggen). För faktum är – det är helt omöjligt nästan att få tag i tamponger i Egypten.

När jag var där hade vi stora problem att hitta tamponger, Ahmed var runt till en massa apotek i halva Kairo innan han till slut fick hemleverans klockan 02 på natten från ett apotek långt bort.

Idag är det ännu svårare. Efter stora ekonomiska problem som gett en devalverad valuta är det importförbud på allt som inte är livsnödvändigt. Mensskydd och tamponger hör till de varorna, de är sedda som lyxsaker och räknas alltså inte till något som egentligen behövs. Om det handlar om att det är kvinnor som använder dessa eller att man helt enkelt är så oförstående till det vet jag inte, men så är det i alla fall. Det är ju egentligen tragiskt, att det alltid är kvinnan som får ut för samhällets problem. Mens är en känslig grej i dessa länder. Att tamponger eller tampax inte är särskilt vanligt är en sak, kvinnor ska inte använda dessa förmodar jag, men att det inte går att få tag på alls kände jag när jag var i Kairo var jättekonstigt. Trots allt handlar det om möjligheten att vara fri och röra sig som vanligt. Och ja, jag förstår grejen, men det bor ju massor av västerländska kvinnor också i Kairo, det borde vara en relativt vanlig grej även i en så pass stor metropol som staden ändå är.

Även min bekant har samma problem när hon är i Kairo (var tredje vecka pga av jobb sedan ett år tillbaka). Sååå. Notice om du besöker Kairo. Take med tamponger. Om du behöver dem.

DSC_0275

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s