Söndagsfunderingar; #Vistannarpåmarken

Jag minns väl när jag gick i mellanstadiet och vi hade miljövecka. Jag och min grupp hade inriktningen flyg och miljö. Då hade vi en miljöaktivist som vi intervjuade, det var någon fin professor, som talade om hur dålig miljöpåverkan flyg hade och då framförallt närmiljön, det vill säga Dala Airport. Glad i hågen gick jag hem och berättade detta för mamma och pappa, pappa som då ägde flera flygplan och var engagerad i flygplatsen blev arg. Nästa dag blev professorn inkallad på ett möte och fick berätta att jag förstått allt fel som han sade. Jag förstår ju idag att han inte hade fel – att det däremot var en väldigt infekterad fråga och han hade fått tillsägning av skolan som troligen fått en utskällning av min pappa och jag skulle idag ALDRIG ta ett flyg mellan Dalarna och Arlanda som jag gjorde när jag var ung och jobbade i Småland.

Idag bedrivs en kampanj som heter #vistannarpåmarken eller något liknande. Det är jättebra – det är något som behövs för miljön att vi kanske måste flyga mindre och det sägs om man vill göra något för att miljön ska bli bättre så är det att sluta flyga. MEN. Intrycket jag har är att de som är med i denna kampanj är A) de som lever ett tryggt liv med villa, volvo, vovve och faktiskt inte behöver flyga. B) är de som har sett det mesta, flugit betydligt mer än genomsnittssvensken och därför inte behöver flyga mer. Det vill säga, människor som inte riktigt har behov av att flyga alls (sedan, visst, vi behöver inte flyga på semester någon av oss, det är inte livsnödvändigt, men ja, ni fattar vad jag menar). Jag har inte sett en enda person som verkligen väljer annat färdsätt än flyg när det kommer till resor för miljöns skull. Jo. Någon klimatprofessor. Han tog alternativa färdsätt till Sydafrika. Annars, nä. Inte.

Och det är väl så det är. Det är lätt att ha åsikter om man inte drabbas själv, ta vargfrågan till exempel, om man däremot drabbas själv är det inte lika lätt.

Jag vet att det är illa för miljön att flyga, men jag har verkligen inte tid att inte flyga mellan olika destinationer. 2017 flög jag inte så mycket, innan dess har jag flugit betydligt mer än genomsnittssvensken. Nu 2018 kan det bli mycket resor, dels för att barnens far bestämt sig för att flytta utomlands, att ta bil eller tåg är betydligt dyrare och tar längre tid än att flyga om du ska genom Europa.

Jag tror att så länge tåget är så pass dyrt som det är, är det väldigt svårt att säga att man inte ska använda flyget oavsett om det blir dyrare än det är nu med skatter och så.

Men visst, jag vet att det är dåligt att flyga. Alternativet blir att bosätta sig någonstans man känner att man inte behöver flyga ifrån. Vi är på väg dit, men det blir tidigast hösten 2019…

01-copy-copy

Här finns en artikel jag skrivit för ETC om just flyg och miljö och resor.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s