Nilen och dess omgivningar

Sitter och tittar på lite gamla kort från Egypten och inser att jag glömde att berätta om Nilen, floden som faktiskt ett tag i historian var den viktigaste i världen och som gjorde att det första riktigt avancerade riket kunde växa upp just i Egypten.

För det är nog så, få floder har varit viktigare än Nilen för mänskligheten. Nu är Nilen bara en relativt torr fåra mitt i Kairo. Men när pyramiderna byggdes gick floden och Nildeltat ända upp till pyramiderna, vilket troligen är en stor orsak till att pyramiderna kunde byggas överhuvudtaget. Nilen svämmade över två gånger om året och det gjorde att man kunde odla saker och bygga ett samhälle utifrån det. Egyptiska riket var kanske ett av de rikaste och viktigaste rikena någonsin i historian, mycket för att människan faktiskt inte reste omkring eller krigade, utan för att det är ett av de första riktiga odlarsamhällena.

Även idag hittar man ett otroligt fint djurliv i Nilen som dock är en relativt skitig flod tack vare miljön runt Kairo (märk väl, det här är världens längsta flod, den går mellan Uganda och Medelhavet), jag koncentrerar mig på just Kairodelen av floden här, eftersom det är där jag varit) och man behöver inte komma långt utanför Kairo för att kunna se diverse olika fåglar men också större djur, till exempel krokodiler, men också ormar. Längre söderut finns även flodhästar i den 700 mil långa floden.

Många turister väljer att åka på kryssning efter floden, utgår de från Kairo hamnar de många gånger i konungarnas dal. Det hade vi inte tid till, däremot stod ”göra Nilen” på bucket listan. För vår det blev det en kort tur i en båt som ägdes av en gammal gubbe och ett par mindre turer på vattnet med ett par partybåtar. Vill man stanna på land rekommenderas egentligen bara strandpromenaden efter Nilens strand (dock asfalt) eller att äta på någon av de många restauranger som ligger efter floden. Flera av dessa är även flytande restauranger.

01-copy-copy
Liten möter stor. Den lilla fiskebåten står sig slätt mot den stora partyyachten. 
01-copy-copy7
Nilen ger många människor i Kairo en stunds filosoferande och ro. 
1a588865-1d70-4e8f-808f-c1abe600d641
En av de bästa restauranger vi ätit på under vår tid i Kairo. Nilecity är en flytande restaurang i Salmalek. 
02
NileCity och de andra flytande restaurangerna sett ovanifrån. 
2
Gamla faraoniska gudar med Kairos höghus i bakgrunden. 
3
Man behöver inte komma långt från citykärnan för att kunna njuta av ett helt otroligt fågelliv.

5

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s