Tio saker du måste se innan du dör.

Vad behöver man se i världen tycker du? Jag måste erkänna att vissa länder för mig är vita fläckar på kartan. Det gäller sydamerika men även stora delar av Afrika. Men, vi satt och diskuterade på jobbet vad vi hade som vi tyckte att man verkligen ska uppleva i världen innan man dör. Jag filar vidare på den listan, och så här blev den:

  • Auschwitz, ja, Jag tycker man ska besöka Auschwitz en gång i livet. En kompis ifrågasatte varför?! Varför gotta sig i andras död och misär? Jag tycker det är något vi aldrig får glömma helt enkelt. Om detta mår vi berätta…
  • Jerusalem – en självklarhet att besöka den heligaste staden för kristna, muslimer och judar. Oavsett om man är troende eller inte är det något speciellt med staden. Både att vandra i staden och att insupa stämningen, för nej, den är inte bara spänd på grund av läget.

02

  • Döda Havet – det ÄR häftigt att flyta i döda havet. Men passa på – det sjunker med över en meter om året.

2

  • Rundresa i Palestina (eller någon annan konflikt) – nyttigt att se saker från båda sidor dessutom. Jag tycker inte man ska besöka bara Tel Aviv, Eilat och Jerusalem om man besöker området. Man bör ta en buss runt på Västbanken. Besöka Hebron, kvinnokooperativet utanför, Tent of Nations. Och vandra runt muren.
  • Pyramiderna. En självklarhet att besöka en del av vår äldsta historia. Det är mest sten – men häftigt att ha varit där. Vill du gå in får du skynda dig, man tar emot ungefär 100 besökare om dagen och varje år finns det diskussioner om att stänga för turism för det sliter för mycket (och nej, att gå in i pyramiderna är inte mycket att se – mörkt, varmt och ingen luft, för att inte tala om hur trångt det är, men återigen – häftigt att ha varit där och något som skall ses under ens livstid).

3

  • Machu Picchu – återigen en svunnen tid. Men jag har svårt att se att det här inte är något du måste se om du ska kunna kalla dig en globetrotter (och nej, jag har inte varit där och kommer troligen aldrig att komma dit).
  • Galapagos. Inte för sköldpaddorna. Men väl för att gå i Darwins fotspår.
  • Kinensiska muren, ses inte från månen men väl från inflygningen. Ett måstese innan du dör helt enkelt.
  • Antarktis – kallt mörkt (eller ljust beroende på vilken tid du åker) och världens ände. Självklart är det ett måste att besöka en av världens mest avlägsna delar.

01-copy-copy7

  • Costa Ricas regnskog. Är det någon av oss som inte äger någon del av denna regnskogen sedan Barnens regnskog höll på under 80-talet? Dags att åka och titta på dina ägor kanske? Vandra och hoppas på att få se både panter och andra djur.

01-copy-copy

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s