Svenska hästar på Malta

Följande är en gammal artikel jag skrev för en tidning om maltesiskt djurskydd. 

Till Malta exporteras varje år ungefär hundra svenska travhästar och ibland blossar denna diskussion upp huruvida det är djurplågeri att sälja till Malta eller inte. Man får naturligtvis tycka vad man vill om det, men som hästintresserad före detta Maltabo har jag varit på ett flertal gårdar och har många vänner som håller på med hästar på ön. Jag är gärna med i diskussioner om detta, lika mycket som jag är med i diskussioner med främlingsfientliga människor då jag tycker argumenten många gånger är rent av fel.

Det här är några av de argument som rör diskussionen om huruvida man ska sälja häst till Malta eller inte:

”Det är tacken det för svenska travhästar, de får gå i Sverige tills de är gamla och uttjänta och sedan fortsätta på Malta när de visat för länge sedan att de inte vill springa mer i Sverige.”

Svar: Fel. Så var det kanske i början när Malta byggde upp sin verksamhet under 80-talet men inte längre. Det kostar 20-25.000 kronor att ta över en häst från Sverige till Malta, tiderna på banan är ungefär samma som i Sverige, det vill till BRA hästar som VILL springa för att kunna hävda sig. Ingen maltes köper en häst för att starta den i B-lopp. Man vill ha en häst som kan hävda sig. Av mina bekanta är det ingen som skulle köpa en häst som inte har en etta i raden någon av de senaste starterna och startat regelbundet.

”Travarna på Malta springer bara för att de är dopade och sprutade så de inte känner smärta”.

Svar: Malta följer Sveriges travreglemente. Oklart hur många dopingkontroller de har dock men det förekommer. När det kommer till att spruta leder förekommer det såklart, det gör det även i Sverige, vissa sprutar för minsta lilla, andra sprutar mer sällan. Precis som i Sverige. Karrensen är dock detsamma men jag har sett travtränare skita i karrensen i Sverige och jag har sett travtränare skita i karrensen på Malta.

”Svenska hästar tjänar som Häst taxin efter deras karriär”.

Svar: Väldigt sällan. Som nyfiken att leta upp svenska hästar lyfte jag på varenda man jag hittade på de vagnshästar som fanns i Valetta och i Medina, de två ställen där vagnshästar finns som mest. Jag hittade två. TVÅ. Av kanske 35-45 stycken. De flesta chaufförer, på Malta är dessa hästtaxis ett fordon som det behövs körkort för att köra, som man pratar med är rörande överrens om att svenska före detta racing hästar är för hetsiga för att använda för denna typ av arbete. Jag hittade som sagt två. Den nedan är en av dem, han heter Royal Pointer, och det gick som synes ingen nöd på honom. Fin i hull, fin i hovar och hade tillgång till både vatten och skugga mellan turiståkningarna. Sedan tänker jag inte sticka under stol med att vissa turisthästar är både tunna och halta och litta och att man kan diskutera att de ska jobba hela dagarna när det är som varmast, men jag vet också att nya regler i djurskyddet är på väg in, även på Malta.

En av få svenska vagnshästar på Malta

”Svenska hästar går streetrace eller skickas till Sicillien efter deras travkarriärer”.

Svar: Jag har varken pratat med någon på Malta eller i Italien som säger att hästar skickas över till Italien för att fortsätta sin karriär på gatorna. Streetrace förekommer på Malta och det kan man absolut diskutera, jag är inte för det, men de hästar och de race jag sett tycker jag inte är så farligt faktiskt. Dessutom är det väl så att en häst som inte springer på den vanliga banan inte heller vill springa på asfalt. Är den slut och trött på livet är den liksom. När det kommer till reglerna för Maltesisk travsport finns det, precis som reglerna för galopp, ingen åldersbestämmelse för travhästarna. En travhäst får starta tills den tröttnar. Detta regleras genom att den måste vara placerad varje år efter 15 års ålder, är den inte bland de tre ett år, får den inte tävla nästkommande år. Ett bra system tycker jag.

När hästarna blir pensionerade tar man antingen bort dem, som man gör i Sverige, eller behåller dem. Malteser älskar sina hästar och ytterst få byter ägare under sin Maltaperiod. Det finns också horse sanctuarys, ett par av dem i alla fall, som tar emot hästar för en sista tid i livet. Ofta räddar de inte hästarna från vanvård, ofta får de dem gratis efter deras karriär. Några hästar blir även ridhästar. Nedan Mackbrain som varit på Malta sedan 2003 och idag står i en park med ponnysällskap för att visa maltesiska barn och familjer djuret häst. Det går ingen nöd på honom, även om han säkert vill ha en större hage egentligen.

Mackbrain, svensk pålle som bott på ön sedan 2003.

”Maltesiska travhästar tränas för hårt på hårt underlag”

Svar: Det är sant att många tränar på gator, mycket för att det är vad som finns att tillgå om man vill ge hästen lite annan miljö än just travbanan. Jag vet inte om jogg på asfalt är så farligt egentligen som träningsmetod då och då dock, jag menar, när jag jobbade på irland red vi långa perioder på asfalt, ibland ett par timmars tur, i skritt men även jogg, för att stärka senor och leder. Så gör ganska många har jag förstått, även i Newmarket, de dagar hästarna inte går snabbjobb. Det är inte heller de enda träningsmöjligheterna som finns, de flesta malteser använder vattnet flitigt, skrittar i olivlundar, rider på polobanan, dressyrtränar….

022

”Det finns inga hagar på Malta”

Svar: Jag kan köpa det här argumentet. Det finns dock hagar. Även om de av platsbrist på ön är små. En häst vill naturligtvis röra på sig, tyvärr är det inte ens så i Sverige att hästarna får springa i stora hagar, jag har jobbat både i trav, galopp och hoppstall där hästarna stått inne dygnet runt. Många av hästarna går ute på nätterna under den varma tiden på Malta i små rastpaddocks, att ha dem ute i värmen på dagarna skulle vara djurplågeri. De flesta hästar har sin hästbox med paddock. Som sagt, det är kanske inte att föredra, men de får i alla fall röra sig ordentligt i dessa och har det bättre än många svenska sporthästar i andra grenar.

3

Sedan. Det finns idioter på Malta som inte ska ha häst. Det finns drägg och det finns hästar det är riktigt riktigt synd om. Av alla de tusentals bilder jag har på Malta som inkluderar dess hästliv, har jag dock ytterst få som visar hästar som är vanskötta, det handlar då ofta om lite för tunna vagnshästar, framförallt i Valetta och som sagt, många är det inte. De flesta hästar, oavsett gren, som jag träffat på, har det riktigt bra i landet. Jag kommer definitivt återkomma till detta, men nedan några av de hästar jag tagit kort på på bland annat travbanan. Jag har otroligt många bilder, men här ett axplock som innan är publicerad på den facebookgrupp vi startade när vi bode på Malta, Hästliv Malta. Tyvärr solkas bilden av hur de svenska travhästarna har det på ön när det kommer till bilder av streetracing, tunna bilder på vagnshästar och sådant. Det här förekommer, men merparten av hästarna har det mycket bra och merparten av ägare älskar sina hästar. Säg det land som är helt rent när det kommer till vanvård och knepiga djurlagar? Jag tror inte ens vi i Sverige kan skryta över det faktiskt.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s