Israel och Palestina, vad händer nu?

Trump har hänvisat Jerusalem som Israels huvudstad och beslutat att lägga den amerikanska ambassaden där. Samtidigt hävdar han att han är för en tvåstatslösning. Ingenting hade kunnat vara mer dubbelmoralistiskt. Man kan säga vad man vill om karln, men oavsett var man står i sakfrågan är det här definitivt inget som gör att det blir fredligare i Mellanöstern.

Reaktionerna lät inte heller vänta på sig, Hamas ledare uppmanade till en ny intifada. FN och flera andra nationer fördömde tilltaget och flera sammandrabbningar rapporterades i både Jerusalem och på de israelkontrollerade områderna i Palestina.

Enligt 1948 års gröna linje dragning går gränsen mitt i staden för både Palestina och Jerusalem, ingen har alltså mer rätt till staden än den andra. 1949 ansåg Israel sig ha självmandat på Jerusalem som huvudstad, något som endast ett fåtal stater står bakom i världen, bland annat USA dock. 1980 klubbade Knesset (Israels riksta) igenom att de hade rätt till hela Jerusalem som huvudstad, detta fördömdes dock av FN och blev ett bevis för att Israel bröt (och fortfarande bryter) mot folkrätt och internationell lag. FN valde också att gå ut med förmaningar till sina medlemsstater att flytta alla ambassader från Jerusalem just på grund av detta, och på så sätt markera mot Israel. Alla länder har flyttat sina ambassader på grund av detta och vid några tillfällen där efter har FN återigen klubbat igenom att Israels agerande bryter mot internationell rätt. Därför blir det naturligtvis stora irritationer när USA går ut med det här, och dessutom tänker flytta sin ambassad vilket har lett till att FN idag håller ett krismöte.

Sverige har sitt palestinska konsulat i Jerusalem – det är dags att göra om denna till ambassad och befästa läget i Östra Jerusalem – som faktiskt tillhör Palestina.

Framtiden för oss turister? Tja, ett inte helt otroligt senarium är ju att det faktiskt blir krig igen. Att liv kommer att spillas, att barn kommer att dör. Förlora sina föräldrar. Förlora möjligheten att gå i skolan. Klart är i alla fall att den där fredsuppgörelsen som DAMP Trump tror ska ske under hans mandat är långt, långt borta och att det blir en turbulent tid framöver.

737131_10152711881989056_262473856128456871_o

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s