Känn historiens vingslag i Jordanien

Jordanien är ett av de mer välmående länderna inom Mellanöstern, till skillnad mot sina grannar Irak, Syrien och Israel/Palestina är landet fritt från konflikter och dessutom lyster terrordåden med sin frånvaro.

Vågar man resa till Jordanien? 

Självklart, till skillnad från grannarna pågår här ingen konflikt och medborgarna verkar allmänt nöjda med styret, kungafamiljen som sägs härstamma från Mohammed och som även syns en hel del i Europa, framförallt döttrarna då som kan ses utöva hästsport på högre nivå. Jordanien är visserligen påverkade av vad som händer runt omkring, men konflikter och terrordåd lyser med sin frånvaro.

Vad göra i Jordanien då?

Baptismal Site – här döptes Jesus i Jordanfloden. Min bekant Karin jobbar faktiskt här så åk och hälsa på henne. Platsen där Jesus döptes har idag flera heliga platser och är ett välkommet inslag i pilgrimsvandringarna som brukar gå av i Jordanien. Ni har säkert sett Jordan River och stället där många döper sig på TV – här är det. Och, enligt Karin, inte så välturistat som man skulle kunna tro.

Karin och hennes mans jobb går ut på att ta hand om den lutherska kyrkan och dessutom leda besökare, pilgrimmer så väl som vanliga turister, runt om Jordanfloden och dopplatsen för att se de arkeologiska utgrävningar som tyder på den tidiga kristna närvaron i området.

Och, Karin hälsar också att man är väldigt välkommen att ta kontakt med henne om man vill komma dit, åker man med de vanliga turbussarna brukar de stanna på de viktigaste arkiologiska platserna, men inte vid de nyare kyrkorna.

1024px-Jordan_Baptism_site_BW_8
By Berthold Werner (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)%5D, via Wikimedia Commons
1280px-Jordan_Baptism_site_BW_1
By Berthold Werner (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)%5D, via Wikimedia Commons
1280px-Jordan_Baptism_site_BW_4
By Berthold Werner (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)%5D, via Wikimedia Commons
Petra – kanske ett av de mer välkända monumenten i Jordanien som bara ska besökas på en resa till landet? Staden Petra hade sin storhetstid runt Kristi födelse och var på sin tid en av de största handelsstäderna runt den här tiden. Många var de handelsrutter som möttes här, både norr ifrån och söder ifrån, från sydostasien, Röda Havet och Persiska viken. Petra ligger i ett område som åtminstone då var väldigt jordbävningsdrabbat, det och det att handeln mycket började förändras och rutterna började gå till sjöss istället för landvägen gjorde att Petra under 1200-1300 talet lades i glömska.

Idag finns dock en hel del kvar av staden, den är inmurad i bergen och man kommer in i den via en lång promenad mellan klipporna.

800px-Vägen_in
Av Carlalexanderlukas – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20386516

Ajloun och dess nationalpark – om man vill se något mer grönskande. 76 km nordväst om Amman finner vi den lilla staden Ajloun med dess nationalpark.  Ajloun är en liten stad som har en fantastisk liten gammal borgruin, och utanför staden finns en fin nationalpark om man vill se något mer grönskande. I närheten av nationalparken finns ett (EU-sponsrat) kvinnokollektiv som har tvål- och kex-tillverkning.

Här ligger ett av Herodes gamla slott (Mukawir castle) på en vacker bergstopp, på våren kan man se fantastisk växtlighet på bergskamrarna. Herodes är känd ur bibeln som en kung som valde att döda alla gossebarn runt Betlehem för att inte bli utmanad om sin makt. Kul snubbe, eller hur? På den dagen idag ”firar” vi Alla Värnlösa Barns dag.

Aljoun i sig har också ett slott, ett museum (Madaba Lastoria) där man har byggt upp scener ur bibeln och modeller av världens viktiga moskéer och kyrkor och dalarna, där det är mycket nationalparker sjuder av grönska, varma källor och uppbyggda span, till exempel vid Main Hot springs där man har byggt ett helt koncept när det kommer till bad, vattenfall och SPA samt resort.

800px-Ajlun_Green
Nationalparker runt Ajlun
3369054236e1c4ced8881d0063b6719f
Main Hot Springs
Madaba_la_storia_museum_JO_4
Madaba Lastoria, ett museeum av rang

Jerash – Viktig stad 45 km norr om Amman från romarrikets tid men bebodd längre än så. Här finns flera arkeologiska utgrävningar och staden har varit bebodd sedan stenåldern. Under 600-talet hade staden sin blomsterålder, för att sedan minska i betydelse när den kom under persiska riket. Vid 750 gick den under av en Jordbävning men det finns ändå mycket att se kvar.

1280px-Jerash_BW_12
Av Berthold Werner – Eget arbete, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8494856

Ammans citadel. Här kan man se byggnader, mitt i stan, från hela vår historia, Romarriket, korstågen, Bysantinska riket, Herodes tempel. Defintivt ett måste om du besöker Jordanien och är intresserad av historia.

1280px-Amman_Citadel
By David Bjorgen – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2059232

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s