Konferens med jobbet i Jönköping Del 2; Terrorism och nationalism och IS och fan och hans moster

22662672_1716788255012219_1348045533_o

Så. Från företaget Religionsvetarna kom Jonatan Malm som hade en föreläsning om islamska staten. Inget direkt nytt för min del, men väldigt intressant ändå. Däremot tycker jag att han var lite dåligt påläst om just IS framfart i Nordafrika. Han fick frågan hur det såg ut i Libyen på frågan och sa att de hade någon stad, och inte var så farliga där. Det stämmer inte riktigt, det stämmer att de inte ses som så farliga där, mycket eftersom Libyen är ett väldigt muslimskt land, det finns inga kristna att döda och många muslimer i Libyen är okej med de betydligt strängare lagar och regler som införts av IS i min mans hemstad Sirt till exempel, men det stämmer inte att de ska ses som ofarliga. För när kalifatet försvinner i mellanöstern, som är det som västvärlden har fokus på, blir IS starkare och starkare i bland annat Libyen. Mycket eftersom Libyen i sig är ett fallerat land där flera milisar, regeringar och stammar krigar mot varandra. IS har också ett ”samarbete” med den lokala terroristgruppen Al Sharia, som har kommit över mycket av Gaddaffis vapengömmor. Gaddaffi, en av världens rikaste män när det bagav sig som hade en av världens största vapengömmor så det finns MYCKET och FARLIGA vapen i omlopp i Libyen där en stor del har kommit IS till gagn, så jag skulle nog inte rycka på axlarna åt IS framfart i Nordafrika.

Dock var föreläsningen om vad som händer i mellanöstern intressant. Vi vill gärna tro att IS är stort, så är dock inte fallet och det är idag ytterst få terrordåd som IS som grupp planerat, i Europa inte ett enda till exempel. Däremot ska man inte underskatta vikten av den propaganda som IS sprider, på många olika språk, via till exempel nätet. Man ska inte heller underskatta att det här är en grupp som tar reda på människor som redan lever ett kriminellt liv. Är du en riktigt troende muslim kommer du inte till paradiset om du lever i kriminalitet – om du däremot dör martyrdöden kommer du dit, då glöms alla dina tidigare saker du gjort som varit haram. I IS egen nättidning – Dabiq (som utan problem går att läsa från vilken dator som helst) uppmuntrar man till exempel till att enskilda galningar ska utlösa terrordåd och på så sätt dö som martyr och därmed bli förlåtna för all kriminalitet sedan tidigare. Tidsskriften ger också råd om hur du bygger bomber, rånar lastbilar och utför enkla terrordåd på bästa sätt. Sjukt, eller hur? Men som Jonatan sa, IS är inte bara en organisation som vill göra ett kalifat, IS är enormt duktig på propaganda.

coswhbtwgaaiapd

Detta var även nästa dags två föreläsare inne på, av vilket den ena kom från säkerhetspolisen och den andra mångårig utrikeskorrespondent för Sveriges radio, Vladimir Savic. Den sistnämnda hade en helt sanslöst bra föreläsning om just propaganda i krig och nationalismens framfart i Sverige och utomlands. Han, liksom SÄPO, var mycket oroliga över just nationalismen och nazisternas framfart och han menade ”Det heter att bevara åsiktsfriheten, men hade IS ansökt om demonstrationstillstånd i Göteborg där vi vet att det finns många anhängare till IS hade de troligen aldrig fått godkänt, men nordiska motståndsrörelsen, som är en organisation som på flera sätt har liknelser med IS, får det, för att vi ska värna om demokratin, det blir väldigt fel”. Och det är ju sant – för som SÄPO sa, det är inte förbjudet i Sverige att vara anhängare till NMR, det är inte heller förbjudet att vara anhängare till IS ideologier. Det här är två organsiationer som faktiskt har liknande ideologi och SÄPO jobbar med båda på samma sätt.

På SÄPOs workshop fick vi i kommunerna bra verktyg för att hantera situationer om vi träffar på människor som vet varit del av krigsbrott eller IS i till exempel Syrien. Det händer då och då, många vittnade om det, och vi är ju dem som möter dessa människor först i Sverige och sådana ska vi naturligtvis inte ha här, sa SÄPOagenten som ändå menade att man har koll på många av de som både tillhör och sympatiserar med NMR och även IS. Även SÄPO var inne på att det i IS fall skett en förändring, idag har kalifatet i princip dött men det vill man inte visa omvärlden, genom att uppmuntra ensamma galningar att göra terrordåd tror ändå omvärlden att man är stark och det är därför IS tar på sig de flesta terrordåd idag även om det i princip aldrig handlar om att högsta kalifen gett order om detta. SÄPO, Savic och Jonatan Malm kändes rätt överrens om att det handlar om utanförskap i många fall och att det är därför folk dras till extremism och de var också tydliga med att man inte skiljer extremist från extremist.

Där tror jag dock hela samhället måste bli bättre – vi måste inse att integration och inkludering är skitviktigt för ett bra samhälle. Det finns så otroligt mycket att vinna på ett inkluderande samhälle och en bra integration är definitivt en investering för framtiden.

22686819_10155615298305575_115198161_n
Denna bild finns på Elite hotell i Jönköping. Vi var bara tvungna att skriva en sarkastisk pratbubbla. #Metoo (att ingen reagerat på denna sexistiska bild???)

22686631_10155613335015575_643179095_n22662526_10155613474675575_611890561_o22656517_10155613496160575_2012669492_n

metoo-2859980_960_720
Elite hotel i Jönköping

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s