Konferens med jobbet i Jönköping Del 1; migrationsverket om framtid och baktid

22662672_1716788255012219_1348045533_oFick ju förmånen att börja mitt nya jobb med att åka på konferens till Jönköping. SOFI är en förening som jobbar med migration och integration (jag gillar fortfarande inte det ordet, att leva i ett interkulturellt samhälle innebär att man ska ha förståelse för varandra, inte bara den ena sidan, även om man såklart måste integreras i de lagar som gäller i landet). Jag delar upp denna konferensrapportering i två delar, blir nog för långt att läsa annars.

Och flera delar av programmet var väldigt intressant måste jag säga. Det började med lite lokala berättelser om vad man jobbar med ute i kommunerna där Värnamo kommun berättar om deras bostadsprojekt som gjort att ingen som är hänvisad till kommunen står utan bostad. Det ska inte stickas under stol med att bostadsfrågan just för tillfället är en hård nöt att knäcka för kommunerna, i många fall har man enbart det kommunala bostadsbolaget att hänvisa till, och det finns ju fler kommuninvånare som behöver dem. I Värnamo kommun har man ett projekt för att hitta bostäder även hos andra aktörer vilket fallit väl ut. Jag tror det är relativt ointressant för er att jag går in på så hårt, men summan var i alla fall att det viktigaste ansåg Värnamo hade varit att få rätt människa på rätt plats – därför anställde man säljare utifrån som kunde sälja in konceptet. Mycket viktigt – och kanske något att tänka på för vissa små kommuner här i Dalarna som hellre anställer svågern eller bästa kompisen till chefen?

Vi fick också lyssna till Gnosjö kommun – som startat upp ett projekt för föräldralediga med svenskaundervisning för att de inte ska missa etbaleringen och möjligheterna till att lära sig svenska. Det här är ju i första hand kvinnorna som råkar ut för, och ett problem i Sverige, eftersom språket ofta är vägen in till samhället. Vi fick också lyssna till Karlskronas kommun som berättade om sina tidiga insatser i asylprocessen som var baserade på samhällsinformation.

Efter dessa programpunkter fick vi ha en workshop och diskussion med migrationsverket om dagens situation och framtidens dito. Migrationsverkets sändebud var ärlig och duktig. Han berättade som det var – förra året betade man av de lätta ärendena för att det skulle se bra ut för staten, det är därför så många av de som kom 2015 har fått dröjt med sina utredningar. Jag förstår och vet att migrationsverket som alla andra statliga verk svarar för staten och bara gör det som de folkvalda politikerna bestämt, men jag blir så förbannat frustrerad. För ja – jag röstade på socialdemokraterna i förra valet. Jag röstade på dem för att de står för en öppen politik att ALLA ska med. Att Sverige ska värna om alla utsatta, allas lika värde och så vidare. Det blev ju bara skit av den politiken.

Migrationsverket berättade också att alla deras anläggningsboenden ska avvecklas till nästa år, på regeringens uppdrag. Jag ställer mig så frågande till det här, jag vet ju att migrationsverket har ringt upp flera kommunala bolag och bett om lägenheter i stället, medans kommunerna går på knäna i bostadsfrågan på grund av att de inte kan hitta bostäder till de som migrationsverket (staten) hänvisar till kommunerna. Nu blir alltså migrationsverket och kommunerna konkurrenter till varandra (en asylsökande går under migrationsverket – det är först efter uppehållstillstånd som denna blir placerad i en kommun som då inte har något annat val än att hitta bostad till personen) och vem ligger i underläge och beroendeposition? Jo, kommunerna…  Migrationsverket bedömer inte i dagsläget att de kommer att behöva boenden, och det är klart, med allt fler partier som vill ta bort rätten till asyl och göra oss till ett odemokratiskt land som liksom till exempel Saudiarabien struntar i de mänskliga rättigheterna, kanske det är dit vi är på väg. Men ännu kommer det ju människor som söker asyl – och som därmed går under migrationsverket och behöver någonstans att bo.

22690025_10155612414870575_1303262649_o22643237_10155612394075575_48732128_o

 

Migrationsverket pass gav väl egentligen mer frågor än svar kan man säga men jag är ju nördig och älskar allt som har med juridik i det här jobbet att göra så för mig var det ändå ett väldigt intressant pass.

Efter en lång lunch var det dags för Delmi att presentera lite ny forskning. Sara Thalberg och Caroline Tovatt berättade om forskning som möjliggör kommande migrationsbeslut i politiken. Man kan säga att Delmi tar fram rapporter åt svenska staten men att deras forskning är oberoende. Eftersom min handledare har en del att göra med Delmi var det inget nytt för mig, men däremot fanns det vissa av dessa rapporter som jag inte gått igenom (kanske jag borde göra med tanke på att uppsatsen bygger på andras rapporter??). Deras hemsida finns här om du är intresserad av det senaste inom migration.

Därefter var det dags för Religionsvetarna. Jag återkommer dock till dem imorgon då resterande föreläsningar hade en del med extremism och terrorism att göra.

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s