Att resa till länder där korruptionen är stor, del 2; Hur påverkas turism av korruptionen?

Den politiska korruptionen brukar följas av den organiserade brottsligheten. Korruptionen är ofta på bred nivå i de mest korrupta länderna. När jag var i Egypten blev jag tagen av polisen som tyckte att jag skulle betala för att få min kamera tillbaka. Du kan läsa det inlägget här.  Man skulle ju kunna tro att korruption händer i de mest oroliga, diktatiska länderna och så länge man håller sig ifrån dessa så är det lugnt. Tyvärr – inte.

I Europa har vi länder som uppträder korrupt i de södra delarna.

Malta – Inga problem att köpa sig ur situationer. Minns en gång när jag umgicks med ett gäng en kväll i Pacerville, flera av de andra rökte på – och polisen kom. Betala polisen, bjud hen på en joint, och du kan lugnt fortsätta röka ditt gräs. Detta gör naturligtvis att droger flödar på ön eftersom polisen inte bryr sig, i allra högsta grad något som påverkar turism. Malta tog dessutom en betydligt högre avgift för turister än vad de boende på ön behövde betala när det kom till olika kostnader, till exempel buss, något som EU förbjöd 2014 med hänvisning till korruptionsbestämmelserna. Extra skatter och avgifter är alltså korruption – men jag tror vi alla har varit med om länder där vi någonstans har fått betala högre summor för att vi är turister.

Grekland – kan ni tänka er att alla familjer i Grekland betalade i snitt 14000 kronor i olika mutor till myndigheterna och också flera hotell på de populäraste öarna fick betala extra avgifter som inte gick att styrka och därmed går som mutor för att kunna hålla igång?

Scicilien – Det är väl ingen nyhet att maffian äger ön, och även här har hotellägare stora problem med det korrupta samhället. De flesta italienare har dock större förtroende för de stora maffiasläkterna än för politikerna, dock utan att se konsekvenserna av ett korruptstyrt samhälle – politikerna är lika styrda av maffian som den enskilda individen.

Thailand – det har blivit vanligare och vanligare att thailändska poliser kräver pengar från turister för att inte ta in dem för något brott och sedan tar pengarna i egen ficka.

Det må vara bekvämt att kunna lägga upp en radda pengar för att betala sig ur situationer eller helt enkelt slippa pappersarbete, men sanningen att säga är att korruption skadar länders ekonomi och därmed även människan på individnivå grovt. Flera av de mest korrupta länderna betalar varje år pengar i olika former av mutor som är lika stora som landets statsskuld.

Hur undviker du korruption bäst? Tja, i många fall går det ju inte. Var påläst dit du ska är mitt bästa tips. Mitt andra tips är att inte ge en tjänsteman skäl till tjafs – ha papper i ordning. Kolla upp alla möjliga och omöjliga scenarion och sist men inte minst: Skriv ALDRIG på något du inte förstår vad det betyder. ALDRIG. Ring din ambassad om du råkar i trubbel. Jag tar, min vana trogen som journalistutbildad, alltid reda på nummer till ambassaden i förväg OM något skulle hända. Oavsett om jag reser inom Europa eller till Mellanöstern.

taormina-2223068_960_720
Scicilien – så vackert. Och så korrupt. 

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s