Att resa till länder där korruptionen är stor. Del 1, Vad är korruption?

I samarbete med Jonas Asker som liksom mig läser internationella relationer (denna presentation gjordes till Kids of Ugandas höstkonferens). 

Tror vi alla hört att flera länder i Afrika och Mellanöstern är korrupta. Men vad handlar då korruption om? Faktum är att alla länder är korrupta i något slag. ”Inte Sverige” tänker du, men tyvärr, Sverige är, om än långt ner på listan, korrupt det också (bara möjlighet att köpa sig ett uppehållstillstånd under bordet till exempel).

I de internationella relationerna och statsvetenskapen talar man om korruption som en akademisk term.

”Corruption is the abuse of entrusted power for private gain. It can be classified as grand, petty and political, depending on the amounts of money lost and the sector where it occurs.” – Transparency International

Sidas definition av det hela: Missbruk av förtroende, makt eller position för otillbörlig vinning. Korruption innefattar bland annat mutor, bestickning – inkluderande bestickning av utländsk tjänsteman – utpressning,  jäv samt nepotism.”

Vad menas då med detta? 

Man skiljer mellan småskalig, storskalig och politisk korruption. Småskalig handlar om mutor och utpressning, förskingring, stöld och bedrägeri samt favorisering på olika sätt i samhället. Storskalig handlar om  ekonomisk eller politisk konspiration genom kartellbildning och/eller klientism. Politisk korruption handlar ofta om ovanstående men också till exemel valfusk och nepotism. Just nepotism är ju relativt vanligt i mindre kommuner, till exempel den som jag bor i, och handlar om svågerpolitik och att människor med rätt släktskap får fördelar av detta. 

Konsekvenserna av korrupta samhällen.

Om man väljer att stödja ett korrupt samhälle bör man veta konsekvenserna av det. Det påverkar hela samhället och invånarna slutar att lita på varandra. Korruption slår alltid hårdast mot de fattigaste och det blir mycket svårt för hela samhället att planera inför framtiden. Korruption kostar, enligt FN, 1,36 TRILLIONER dollar för världens skattebetalare – per år. Det är därför självklart viktigt att motverka korruptionen. Trots det tror jag vi är många som rest i dessa länder som faktiskt valt att betala oss ur diverse situationer, men man ska veta att just korruption är ett stort dilemma för just utvecklingsländer om man reser dit. Världsbanken har identifierat korruption som det största hindret för dessa att komma i kapp västvärlden när det kommer till ekonomisk och social utveckling. Därför är det också viktigt att veta att de pengar man till exempel skänker till välgörenhet verkligen kommer dit de ska.

De mest korrupta länderna på listan är inte länder den vanliga turisten åker till – här finns till exempel Libyen, Jemen, Nordkorea, Afghanistan och så vidare, men flera länder som ligger högst upp på listan över världens mest korrupta länder återses ofta i Afrika eller Mellanöstern. I Europa tillhör faktiskt Italien ett av de mest korrupta länderna i sällskap med flera av de gamla öststaterna.

Jag tycker att man ska ha i åtanke att man som turist ofta gynnar korruptionen i många länder. Om man hamnar i situationer där man krävs att betala – ja – då får man naturligtvis själv avgöra om det är värt det eller inte. Man ska dock ha i åtanke om vad korruption är och hur det fungerar.

20663760_363335797415503_8249960487173938013_n

Fortsättning följer. 

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s