Det där med att vara ledig i skolan…

det är en del diskussioner om det då många bloggare skrivit inlägg om det. Människor som jobbar som lärare blir irriterade – hur kan vi inte respektera deras yrke frågar de, och barnen kommer minsann efter och så vidare och så vidare.

Så ok. Jag tänker döda dessa argument som jag läst i  Här och nu.

Vi föräldrar som reser under skoltid prioriterar inte skolarbetet.

– Andra föräldrar får naturligtvis svara för sig själva, själv tycker jag skolan är viktig och jag tror det är så för de flesta föräldrar. Det ena behöver inte utesluta det andra tänker jag, läxor och arbete går oftast utmärkt att få in på flygplats och planet. För att inte tala om att använda det man lär sig, till exempel engelska, geografi, historia, i praktiken och inte bara i teorin.

Men läroplanen har så mycket annat som vi föräldrar inte förstår, till exempel diskussioner och sådana saker, som barnen då missar. 

– Jag har jobbat i skola i ettan till sexan i några år. Där följdes läroplanen, få ämnen i den svenska skolan ger utrymme för egna funderingar. Diskussioner, ja visst, jag kan sträcka mig så långt. Men då tror jag att diskussionerna med mig som förälder om hur man gjorde papyrus är betydligt mer givande på egyptiska museet i Kairo än vad det är i ett klassrum med en historiebok under näsan och en lärare som aldrig varit på plats i pyramiderna.

Barnen kommer efter i skolan.

– Det får stå för den enskilda föräldern i så fall. Skolan är viktig, skolan ska prioriteras. Det är egentligen inte svårare än att skicka med läroböckerna. Jag har förstått det på vissa lärare i dessa diskussioner att de inte är ett dugg intresserade att planera in elevers frånvaro. Det ska inte heller behövas om man har koll på sitt yrke och läroplanen anser jag. Idag har (alla?) skolorna inlagda planeringsdagar då terminen planeras. Det är naturligtvis inte svårare än att skicka med matteboken eller be ungarna att läsa en bok i svenska and so on… Vad är problemet? Att du som är lärare måste PLANERA på din planeringstid? Nä, jag köper inte det argumentet.

Alla föräldrar kan resa på loven

Nä, alla kan inte resa på loven. När vi åkte från Malta förra året gick hemresan på 8000 spänn. För mig och barnen. Det billigaste, dessutom enkelresa. 8000 jävla kronor. Hela resan Sverige-Malta-Rom-Cairo-Rom-Malta hade gått på 5000 för mig, Ahmed och ungarna. En dubbelresa vecka 44 förra året skulle gå på 12.000. Då snackar vi billigast möjliga för Ryan Air. Utan boende. Veckan innan lovet gick tur och retur på 2500 med barnen, billigaste. Viss skillnad. Och personligen har jag full förståelse för att alla föräldrar inte har råd att resa enbart på loven. Jag har också full förståelse om man faktiskt vill iväg under den mörka perioden. Svenskar är överlag fruktansvärt deprimerade, finns säkert ett stort samband med att vi inte har tillgång till så mycket ljus. Om man nu ska tänka på BARNEN – tänk vad det ger BARNEN i energi att åka en vecka till sol och bad när det är som mörkast i Sverige (som kan användas gott i skolan sedan).

Vi respekterar inte lärarna

Har egentligen svårt att respektera en människa överhuvudtaget som inte inser vidden av barn som får ta del av världen. Det är viktigt – mina barn har fått se religion på nära håll, pyramider, mumier, payrustillverkning, riddare under korstågen på Malta, hört berättelser ur bibeln (och sett var de utspelade sig – på riktigt), sett gladiatorer i ROM, lärt sig dyka och snorkla i Maltas och Röda Havets fantastiska undervattensvärld, fått lära sig var demokratins vagga finns, pratar hyfsat flytande engelska, lärt sig räkna med de romerska siffrorna innan de lärt sig de latinska. Pratar arabiska även om den inte är jättebra, räknat om svenska pengar till euro, euro till dinars, dinars till dollars, dollars till svenska pengar. De har besökt öknar, bergsformationer och djupa skogar. Och, sist men icke minst, fått se helt andra kulturer på riktigt medans deras klasskompisar suttit hemma i klassrummet och läst om mänskliga rättigheter i teorin, men inte sett någonting om hur det fungerar i praktiken. Nä. Jag har nog väldigt svårt att respektera en människa, oavsett profession, som vill ta ifrån mina barn det faktiskt.

Jag undrar dessutom… Vem är det som är efter i skolarbetet, egentligen???

14500546_1787920354830733_5411165805059802750_o
Det är så grymt viktigt idag att lära barnen värdet av andra kulturer och länder, att de inser att vi faktiskt är lika mycket värda och inser att vi lever i en global värld. Jag vet att skolan försöker stötta upp och lära ut det som, tyvärr, många föräldrar inte har kunskap om idag eller förmåga att lära ut, men desto viktigare då att uppmuntra de föräldrar som faktiskt väljer att visa den delen av världen. Tyvärr tycker jag vi märkbart ser att det här inte är värderingar man kan lära barnen i teorin – utan de måste få in det praktiskt också. 

Sugen på att läsa om familjer som reser med barn?

Ida Thunberg berättar i sin blogg om deras jorden runt resa, som de tack vare en skola som ser mervärdet i att ha världen som klassrum fick ledigt för ett år med barnen. Du hittar bloggen här

Lina har jag nog skickat ett par länkar till förut, men bloggen är läsvärd. Hennes äldsta son är lika gammal som min dotter och det var via hennes blogg bland annat som diskussionen började. Liniz Travel heter bloggen. 

Gunilla på 4000 mil bloggar mycket om resor med sin man, men har också flera inlägg om resor med sina barn. Hon har erfarenhet att resa med barn som dessutom har diagnoser, något jag läst mycket om eftersom Carl inte heller är helt lätt på grund av sin diagnos. Du hittar hennes inlägg om att resa med barn här

Vagabondfamiljen har hittat en balansgång mellan livet i teori och praktik. Du hittar deras riktigt trevliga blogg här.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s