Afrikanska studier och mänskliga rättigheter

Första dagen på universitetet, läser denna terminen mänskliga rättigheter och afrikanska studier vilket inte var menat egentligen. Idag har det varit kursintroduktion på de afrikanska studierna. Jag har tänkt att bara studera en termin för att få lite basisk kunskap – men hela masterkursen verkar oerhört intressant och det är inte helt omöjligt att det blir en fortsättning.

Som alltid när man deltar i internationella kurser är det oerhört intressant att träffa andra människor, jag är den enda svensken i klassen, de andra är merparten från Italien och öststatsländerna. På diskussionerna hittills verkar det som att de flesta är mest intresserade av den nordafrikanska regionen, själv är det väl just det jag kan med den utbildningen inom MENAstudier jag har.

Många frågar mig vad jag ska göra när jag är färdig med mina studier, och kanske framförallt – när jag är färdig. Båda svaren är likadana: Jag har ingen aning. Jag kan konstatera att en bred samhällsutbildning, internationella relationer, mellanösternstudier nu afrikastudier och mänskliga rättigheter är kanske det viktigaste vi kan lära oss idag – under åren hittills har jag läst mänskliga rättigheter, världseligioner, litteratur, diplomati, EU kunskap, FN kunskap, historia, administration och så vidare i all oändlighet. Utomlands är en liknande utbildning, även bara en kandidat, en grej du får jobb på. Punkt. I Sverige värdesätter man tyvärr inte en samhällsutbildning på det sättet. Du ska ha någon form av pedagogik, ekonomi eller socionom utbildning för att få jobb inom samhället här. Det är synd. Många av de socionomer jag känner kan till exempel inte skriva, än mindre skriva på engelska, vilket vi hanterar dagligen då all kurslitteratur och de flesta föreläsare är engelska, men har du inte lärarlegitimation (eller, som i vår kommun, har rätt efternamn), är socionom eller har på papper att du kan ekonomi, även om det räcker med gymnasiets ekonomiska inriktning, då är du körd. I Sverige. Utomlands finns fortfarande många jobb för de som har samhällsutbildningar, fast jag vill ju egentligen inte flytta nu när vi har häst och ungarna trivs bra i sin skola. Så ja, jag vet faktiskt inte vad jag ska använda studierna till. Det är väl bara att inse att man bor i fel område i Sverige, här styr släktnamnet tyvärr mer än kompetensen, det diskuterade jag med en kollega till mig igår, att så är det.

Nåväl, kunskap kan man aldrig få för mycket av. Nu ska vi köra igång med eftermiddagsdelen av passet.

10537173_10153036494427509_415194690211229478_n - kopia

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s