Var och en lever salig i sin tro…

Är med i Martin Schubbyes grupp på facebook; Uppdrag – Afghanistan. En bra grupp där Schubbye och hans kumpan Resare inom Blank Spot Project väljer att granska återvändande (utvisade) ungdomar och deras liv i Afghanistan när de rest tillbaka. Det här behöver granskas och otroligt mycket kan sägas om Sveriges flyktingpolitik. Den som känner mig vet att jag är väldigt kritisk mot den så det behöver vi inte gå in på.

Nu har man dock länkat en länk att Röda korset har fått pengar – från migrationsverket enligt Schubbye – för att bedriva återvändningsprojekt. Här hittar ni länken. Och där har faktiskt en rutinerad journalist som Schubbye (mest känd som killen som satt i Etiopiskt fängelse i 438 dagar och skrev en bok med samma namn om det) sjunkit rejält i mina ögon, för drevet har, relativt ivrigt påhejad av dessa, ifrågasatt att Röda Korset ska driva detta. Och – har röda korset verkligen någon organisation i Afghanistan? Och – är de verkligen inte i maskopi med migrationsverket ?!

Jag tycker det är tråkigt att världens största, förutom katolska kyrkan, ickestatliga organisation blir utpekad att vara i maskopi med det svenska migrationsverket. Att den vanliga svensson inte bryr sig om att ta reda på skillnaden mellan en statlig organisation och en ickestatlig (så kallad NGO) förstår jag, men att en journalist som Schubbye väljer att spela med på det och inte vet vad det är för skillnad tycker jag är oförsvarligt av en utrikesjournalist. I gruppen tycker man att migrationsverket borde lägga pengarna på att få fler att stanna – och att röda korset ska jobba för det som de är till för – integration – istället. Tyvärr gör man sig ju bara själv dum med sådana uttalanden. Idag reser folk hem och folk blir avvisade. Så enkelt är det. Det är inte Röda Korset som utvisar människor. Det är inte heller så att Röda Korsets främsta uppgift är att främja integration – integration i Sverige är en liten, liten del av deras verksamhet, men framförallt är det en humanitär och katastrof organisation som finns där hjälpen behövs. En sådan hjälp KAN vara att ge flyktingar stöd i en svår tid när de får avslag. Det kan också vara att finnas på plats dit flyktingar kommer ifrån.

Faktum är att många av våra killar som kommer från Afghanistan och får avslag idag aldrig har varit i landet. Många är uppväxta i Iran. Många blir alltså avvisade till ett land de aldrig besökt. Det får man tycka vad man vill om, men det är inte Röda Korsets fel. Att Röda Korset då får pengar som de kan avlöna personal (troligen från halvmånen) på plats för att ta emot dessa ungdomar är väl inte fel? Om det nu är dit pengarna ska gå, jag har, liksom ingen i gruppen, sett projektansökan så jag vet inte var pengarna är tänk att hamna. Men jag VET att det krävs stora insatser för ett säkert återvändande till världens farligaste land.

Sedan är det inte migrationsverkets pengar, det här är EU pengar som alla, kommuner, organisationer och andra aktörer kan söka. Migrationsverket är utsedd som huvudman för pengarna och det är massor av papper att förhålla sig till. Jag vet – för jag har sökt när vi var på Malta. Målet är att främja asylrätten i EU genom säkert återvändande, migration men även integration. Varje land riktar hur de vill att ansökningarna ska vara. Har man idéer söker man. Vi sökte ju för engelskalektioner i Malta och ett fotbollsprojekt som jag var ansvarig över sista åren och som faktiskt mynnade ut både i en integration och ett par proffskontrakt i Italien. Det är väldigt förvånade att människor orkar gnälla – men inte engagera sig själva (det är ju liksom som jag skrev – bara att söka själv).

Själv är jag imponerad av dessa NGO´s. Stora som små. Det är väl därför jag är så engagerad själv. Tar man röda korset är det inte ovanligt med bombningar och så vidare i dessa länder. Visst skulle man tycka att de kanske borde kritisera lite mer, men det finns oftast anledningar till det som är mycket legitima. I många av de här länder går det inte att kritisera staten. Det gäller de flesta NGO´s. Kritik av staten skulle leda till att de blir deporterade från landet – vilket är förödande under katastrof och konflikttid för civilbefolkningen eftersom det ofta är Röda Korset och Halvmånens sjukhus och matleveranser som bär upp hela samhällen i konflikter, eller deras insatser med vaccinationer som räddar liv vid utbrott av sjukdomar. Det är då dumt att kritisera – i The Code of Conduct för arbetare inom röda korset (även svenska RK) står klart och tydligt att man gör det man är där för och lägger sina personliga värderingar åt sidan just för att man är en hjälporganisation, ingen politisk organisation. (Det här borde Schubbye veta så mycket som han farit runt i världen och det gör att jag själv tappar förtroendet för hans projekt som jag varit medfinansiär just för en fri granskning i, i många år.)

Trots det fördömde bland annat Röda Korset (och flera andra stora NGO´s i Sverige) regeringen när de förde fram sin nya flyktingpolitik. Det ser ju jag som svensk som bra. Jag skäms över Sveriges nya flyktingpolitik även om jag inte är så blåögd som många i den här gruppen efter att ha jobbat med ensamkommande i många år, MEN, nu är läget som det är. Vi har massor av trasiga ungdomar, framförallt unga män, som reser tillbaka till Afghanistan. De flesta av tvång. Många till ett land de aldrig besökt. Då MÅSTE ett återvändande fungera så smidigt som möjligt. Och, sanningen att säga, har Röda Korset jobbat med återvändande i många år. Det här är inget nytt jobb för dem. Det är inte heller Afghanistan som nämns specifikt i deras projektansökan, det finns många länder en avvisad flykting kan komma ifrån.

Jag vet faktiskt inte vem som skulle göra det bättre än en organisation som har världens största nätverk att faktiskt kunna få tag i familj och göra situationen för de återvändande så trygg den bara går när svenska regeringen beter sig som empatistörda rövhål? Vet ni?

(Här finns en rapport om Svenska Röda Korsets arbete efter avslag på asylansökan för de som är intresserade att läsa). Granska gärna Röda Korset – men ta inte ifrån dem att de faktiskt är en av få organisationer som gör gott i hela världen och som också har en stor respekt även bland militanta grupper och att de FÅR vara på plats i de flesta länder. 

love-2132301_960_720

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s