Ramadan äntligen över…

Ikväll går vi arabisk buffé och äter. Ramadan är en tuff månad för förhållandet. Ahmed röker som en borstbindare, vilket han inte får göra under dagen, vi är alltid tjuriga (är han tjurig blir jag tjurig och så vidare). Jag har försökt att fasta för att se hur det är, men det är inget för mig, åtminstone inte den här tiden på året. Jag kan klara mig utan mat, men utan vätska är helt omöjligt.

Jag kan väl personligen känna att ramadan, åtminstone för de muslimer jag känner närmare, blir lite skenheligt. Många har inga problem att ljuga, dricka, ha sex utanför äktenskap, vara otrogna och så vidare i all oändlighet annars för att sedan under den här månaden be om förlåtelse och leva som en rättstrogen muslim med allt vad det innebär. Det, blir, dubbelmoral, känner jag. Jag tycker förövrigt samma om kristna som gör en massa fel och sedan går och biktar sig så är de förlåtna och allt är frid och fröjd igen också…

Nåväl, som sagt. Det här är en tuff tid för förhållandet. Det är fjärde gången som vi känner varandra under ramadan. Första var Ahmed på Malta och då var det lugnt, kan inte påstå att vi var ett par då heller, men de senaste tre åren har det varit stora påfrestningar.  I vår familj gäller följande under ramadan (för Ahmed då alltså, men familjen påverkas ju).

  • Bön fem gånger om dagen (vilket han gör annars också, men han brukar kunna slå ihop ett par böner vilket han inte gör under ramadan, dessutom måste man tvätta sig inför varje bön enligt speciella ritualer, efter man har den tvättningen får man inte kyssas och sådana grejer, skitjobbigt för en annan att tänka på).
  • Ingen mat, vatten, dricka, sex, rökning under soluppgång till solnedgång (just nu klockan 22.38-01.45 där vi bor vilket gör att det blir svårt att få in all den energi som man behöver för att klara dagarna under dessa två timmar).
  • Inget kött som inte är halalslaktat (jag är ganska liberalt lagd när det kommer till slaktmetoder. Varför? Läs gärna min krönika om ämnet i menatidningen här. Jag har till exempel jättesvårt att se varför Halal är så mycket värre än att avliva genom jakt – jag köper inte de argument som finns helt enkelt. Trots det är jag och A inte helt överens om detta, vi försöker äta så mycket vegetariskt det går hemma just för det).
  • Inga resor. Det bryter fastan.

Det finns mer också, men vi stannar där. Det sägs att många par bryter upp när de blir småbarnsföräldrar. I vårt fall är det nog just ramadan som är det där första småbarnsåret. Klarar vi den månaden på året klarar vi resten av året, typ… Och nu är den över. Vi klarade det – det här året också 🙂

19225751_1922874894668611_3344882357314473486_n

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s