Det där med att resa schysst, korrekt och allt det där…

Är så trött över svenskars dubbelmoral. Så fruktansvärt skittrött. Är med i en resegrupp på nätet med 30.000 invånare. Nu är det ju administratörer och ägare av grupper som får bestämma reglerna, är helt medveten om det men blir besviken över vilken dubbelmoral många svenskar har – och framförallt – hur lätt det är att trycka ner andra för att de inte har de värderingarna man själv delar.

I just det här inlägget skrev man att man inte kommer att tillåta djurturism. Anledningen? Ett inlägg där någon delat från Mauritius lejonpark där man kan ta en promenad med lejon. Djurturism enligt dessa administratörer – allt som har med djur att göra verkar det som om man följer diskussionen… Turridning, gå på zoo, . De får jättemycket credit för inlägget och hetsjakten mot personen som lade ut inlägget om lejonparken får härja fritt.

Men ok. Nu ska vi titta på vad för människor som kommenterat att det är bra etc. Tre känner jag personligen. Den ena satt jag och åt halalslaktat kött med för två veckor och hen har dessutom ett jobb inom lantbruket (köttuppfödning). Den andra har haft turridning här i Sverige för inte alls länge sedan. Den tredje har både marsvinsuppfödning och rider regelbundet. Om vi sedan fortsätter titta igenom vad det är för folk som kommenterat kan man i deras profiler hitta sportfiskare, jägare, ryttare, dykare och så vidare, och så vidare.

Det stannar inte här – för det är just dubbelmoralen jag ifrågasätter. Ok, att promenera med lejon är inte naturligt. Varken för lejonet eller turism. Jag köper det. Det är frågan om jag skulle gynna en sådan park själv. Troligen inte. Men däremot promotas dykning hårt i gruppen där den ena admin faktiskt är dykinstruktör. Problemet med detta är ju då alltså att det är helt okej att klanka ner på val som det lokala folket gör och har som jobb – men det är en hel annan sak att promota sitt eget jobb som dykinstruktör trots att dykning är en stor mijöbov och dykturism faktiskt är ett stort problem för djurlivet och ekosystemet. Då värnar man tydligen inte så mycket om varken miljö eller djur när det väl kommer till kritan. Bara det man tycker är fel själv är fel då, det som enligt forskning verkligen förstör ekosystemet – och som det finns belägg för – det är helt ok.

Sedan har vi aspekten med djurparker. I dagens värld skulle jag säga att djurparker är otroligt viktigt i artbevarande och vi alla som åker flyg, oavsett hur vi försöker klimatkompensera eller leva i övrigt, är en stor bidragande faktor till detta. Alla. Så fort du sätter dig i ett flygplan är du faktiskt en miljöbov utan dess like. Arter försvinner varje minut från jordens yta. Skövlingen av de stora skogarna gör också sitt till. Vilken jäkla tur att vi har möjlighet att  ha artbevaring både i växtcentraler och på zoo. Någon sa att att om zoon skulle vara för artbevaring – då skulle det vara volontärt. Det är ett haltande argument. För det första finns det inga volontärresor som är gratis ändå. För det andra vet alla vi som har ägt djur att det kostar pengar med djur. Mycket pengar. Det kostar pengar med anställd personal. Att föda upp djur är inte gratis. Många zoon får ändå ekonomisk hjälp för sitt artbevarande från till exempel forskningsinstutitioner och stater. Så vi är redan där, zoon är inte alltid vinstdrivande organ, de får ofta bidrag för sin utveckling. Och ingen har väl heller hört talas om dykinstruktören som ger dyklektioner gratis, bara för att man ska få titta på fiskar vilket torde vara samma sak?

Det jag menar är – döm inte andra. Andra gör andra val än du. Du kanske inte tycker det är ok att rida en ridtur på en häst, troligen har du inte kunskap hur man sköter och hanterar en häst. Troligen har du aldrig varit i närheten av en häst så du inte kan avgöra huruvida den trivs med sitt liv eller inte. Du kanske inte kan förstå barnfamiljer som besöker zoo. Troligen har du inte heller kunskap om hur ett zoo sköts. Med all säkerhet har du inte kunskap vad som händer bakom dörrarna. Du har bara bestämt dig att zoon är dåligt. Samtidigt – dyker du. Flyger du. Har inga problem med att använda utnyttjade skerpars i Himalaya. Etc. Etc. Vilket allt faktiskt är lika illa. Lika jäkla illa. För miljö. För djur. För ekosystem. För människor.

Tänk på det.

10537173_10153036494427509_415194690211229478_n

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s