Mat under ramadan i vår familj…

Matkulturen under ramadan är väldigt viktig. Det ska göras mycket mat, och det är också haram att slänga vilket gör att man äter. Och äter. Och äter. Jag har försökt fått Ahmed att göra mindre mat, trots allt är det bara han som fastar.

Han bryter alltid dagen med dadelkaka. Det är en mjuk pasta som man köper i arabbutikerna, värmer på och plattar till. Den är söt i sig själv, inte så mycket socker och jag tror de flesta nordafrikaner bryter fastan med just denna kaka och tre dadlar. Har du inte provat så prova tycker jag. Krossa salta jordnötter och strö på det och kokos, jag tror du kommer gilla det.

IMG_2136

Sedan har vi lite olika rätter. I Tunisien lärde jag mig att göra ”brick”, enkelt att göra och gudomligt gott. En burk tonfisk, fyra ägg, en lök, persilja, salt och peppar och jag lägger också i lite harisa, en speciell chiliblandning, i röran och blandar. Denna röra lägger man sedan i tunna, tunna bröd och friterar i stekpannan. Tyvärr vet jag inte var man kan hitta bröden i Sverige, vet någon får ni gärna hojta till?

IMG_2134IMG_2135IMG_2140

Ahmed gör också något som han kallas Ai’sha. Det gör han med potatis, hackat kött (både kyckling och lamm i vårt fall), salt, fyra ägg, olika örter och kryddor så som chili, gräslök, persilja och vitlök. En lök. Häll det i en form och in i ugnen. Lägg upp i fyrkanter när det är klart.

IMG_2129IMG_2131

Det här är lite av det vi äter under ramadan. Ahmed fastar strikt, vilket menas att han följer tiden på platsen han är på. Just nu är det mellan klockan 22.15 då solen går ner till 01.55 ungefär då den faktiskt går upp när det är som ljusast här. Själv är jag dålig på det där med att fasta, och det finns ju egentligen ingen anledning eftersom jag inte bekänner mig till islam, men jag uppskattar så klart att äta med min man åtminstone en gång per dag (dygn). Vi äter annars en del pizza under just den här månaden. Det är väl lite så att man äter det som ger lång mättnadskänsla helt enkelt.

IMG_2133

Vad jag egentligen tycker om ramadan? Galenskap. I alla fall om man fastar enligt de svenska tiderna. Det är ju egentligen inte tal om någon fasta eftersom man kastar i sig fyra-fem maträtter under loppet av några få timmar när kroppen egentligen rest fysiologiskt går på lågvarv och därför har svårt med matspjälkningen. I områderna där islam växte fram kan jag väl dock förstå att just ramadan när man bryter dagen är en fest i en månad. Av många anledningar, men kanske framförallt att solen går ner vid sex-åtta året runt och upp vid fyra-fem, många mera timmar att äta på. Här tror jag egentligen det ger mest ångest och under sommarhalvåret en stor del av befolkningen som går runt och är tjuriga för att de inte får äta och med dålig koncentration på jobb och skola – om de ens kan sköta den ordentligt.

Jag som svensk ser många andra problem som kommer av att fasta så pass hårt, jag ser mannen och jobbets killars koncentrationssvårigheter i skolan (om de ens går dit), jag skulle till exempel inte vilja ha en läkare som gör ramadan och ska operera mig, eller en busschaufför till exempel. För man ska ha i åtanke att det inte bara är maten det gäller. Det är förbjudet att dricka (Ahmed dricker inte så mycket i övrigt, men själv har jag svårt att klara mig utan två liter vätska per dygn, två liter jag omöjligt skulle kunna få i mig på ett bra sätt under dessa fyra timmar).  Ahmeds problem är också att han blir väldigt tjurig när han fastar. Han röker rätt bra annars, och får inte heller röka under dagens ljusa timmar. Ni kan ju tänka er själva, oavsett om han kedjeröker under de timmar som han får äta på så täcks inte nikotinbehovet under resten av dygnet. Man kan ju lika gärna sluta tänker jag. Fast det har han ju inte gjort hittills i alla fall.

Nåväl, till syende och sist får väl mannen bestämma själv hur han vill göra. Fastan är ju en av islams grundpelare och den är ju inte så lätt för en troende muslim att skippa med gott samvete. Men jag själv kan ärligt talat säga att jag längtar tills fastan går av stapeln i november – december om vi då fortfarande lever ihop (många år tills dess). Livet blir onekligen mycket trevligare med en glad man vid sidan.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s