Ha en fin nationaldag…

Hur firar ni? Här är det med fasta enligt ramadans regler med svenska rätter till kvällen. Så kan man tydligen inte göra anser de bruna. Idioter. På riktigt.

Inget verkar vara så provoserande som att inte fira de svenska traditionerna som brukligt, det vill säga att bli stupfull och skrika hora till random tjejer man möter på gatan bara för att man ska visa att man minsann är man.

Så varför ska man fira nationaldagen? Därom tvistar de lärda visar det sig. Gustav Vasa, som inte var en särskilt trevlig människa enligt historiböckerna, idag hade han troligen beskrivits som terrorist, valdes visserligen till kung den sjätte juni 1523, men lika många av de lärda anser att vi firar nationaldagen för 1809 års regeringsform, som inte ens finns med idag eftersom den revideraades – 1974. Traditionen med nationaldag är inte ens gammal. Det var 1983 vi fixade en nationaldag – för att alla andra hade en. I grund och botten har inte Sverige något att fira den här dagen helt enkelt.

Hur firar vi då nationaldagen enligt de patriotiska sverigevännerna som säger sig värna om traditioner? Ingen aning. Ingen kan svara. Ingen vill svara. ”Jag firar inte” skriver ett par av de bekanta jag har i den här schangern på facebook. Nähä? Men du kan ha åsikter om hur jag och min familj firar?! Om man har den minsta kunskap om Sverige, dess historia och de traditioner vi har i Sverige, är det naturligtvis inte nationaldagen som ska firas, utan vi ska då ha kvar traditionen med pingsten, en helgdag vi har lång tradition att fira i Sverige, sedan långt tillbaka. Jag har ännu inte sett någon Sverigevän som anser att vi ska fira pingsten enligt tradition än, troligen har de inte kunskap om varför vi firat pingsten i alla dessa år heller, men det spelar ingen roll. Det är ju en tradition? Så var är ni någonstans?

Jag väljer att dela en bild som är gjord för #vistårinteut ´s arbete. Jag tycker den visar de ÄKTA Sverigevännernas jobb, den solidaritet som Sverige är byggt på – rätten till allas lika värde.

Ha en trevlig nationaldag. Oavsett om du tar chansen att supa järnet, viftar med flaggor, sitter i skogen, äter jordgubbstårta eller gör ramadan. 

10537173_10153036494427509_415194690211229478_n

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s