Historiska Tunisien; Carthago – Islams intåg – Romarriket – Osmanska riket. U chose.

Det blev en hel del historia på vår resa i Tunisien. Från början levde berberfolket i Tunisien, ja, i hela Sahara skulle jag säga. 850 före vår tideräknings början kolonialiserade fenicierna, som annars framförallt levde runt dagens Libanon-Israel mark Tunisien och anlade staten Karthago. Det intressanta med dessa var att de levde sida vid sida med berberfolket och att de lyckade förhandla med varandra så pass att de undvek krig.

Karthago var en stormakt runt Medelhavet och som sådan var de ett stort hot mot Romarriket. Vid flera tillfällen krigade dessa stormakter mot varandra och 146 före kristus vann Romarna som då jämnade Karthago vid marken bortsett från några få tempel. Tunisien förblev i Roms händer fram tills Vandalerna kom på 400 efter Kristus, men dessa blev ivägjagade 100 år senare av Östroms rike (det så kallade Buysantinska riket). Den arabiska invasionen kom 650 efter kristus,  då islam infördes och sedan följde många år då Tunisien styrdes av olika dynastier. Vid 1500 talet blev Tunisien en del av det osmanska riket, men var mer självständigt än de flesta andra stater som ingick där, och sedan kom Frankrike 1881. Tunisien blev en helt egen stat 1956.

Idag kan man definitivt se en hel del kvarlämningar av alla dessa riken.

Karthago 814-146 före kristus

Utanför Tunis finns det ruiner från denna blomstrande epok, värda att besöka och även ett litet museum. Även om merparten blev förstört av Romarna återanvände de några av de tempel som hade förts upp under den här perioden så det är i mångt och mycket samma kvarlämningar. Platsen är upptagen på UNESCOS världsarvslista.

Museumet som även visar hur man jobbade med mosaik och glasblåsning vid denna tid:

Ruinerna från tempel och annat:

Romarrikets period, 146 före kristus till ca 550 efter Kristus

Flera kvarlämningar så som amfiteatrar (den största bortsett från Rom ligger till exempel i El Jem) och tempel. El Jem ligger långt ut på vischan, så varför valde då Romarna att anlägga en amfiteater här, där det inte ens fanns vatten periodvis för gladiatorer? Jo, för redan vid den här tiden var Tunisien ett av de största exportländerna av oliver, för att få del av skörden måste man ge något annat. För olivträd, det finns det tusentals här.

Kuriosa förresten: En stor del av filmen Gladiator utspelas i just Karthago, vilket är detsamma som denna teater, innan snubben kommer till Rom. Det här var under Roms storhetstid. Tunisien var dock inte med i filmen.

Sevärdheten är, självklart, upptagen på UNESCOS världsarvlista.

Islams intåg i Tunisien, runt 600 efter vår tideräknings början

Kairouan ses som en av de heligaste städerna inom islam, kanske framförallt för Sunnimuslimerna. En av de viktigaste moskéerna är Sidi Okba-moskén, eller the great moské of Kairouan. För besök i moskén (den stänger för turism runt lunch) krävs som alltid när det kommer till heliga platser att man är anständigt klädd och att kvinnor täcker sitt hår.

Kuriosa: Det här är den största moskén i Nordafrika. Mest känd för att den inte har något ställe att tvätta sig på, och vattnet tas från havet som ligger många mil bort genom rör.

IMG_1735

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s