Hästsporten i Tunisien – riktigt bra.

10537173_10153036494427509_415194690211229478_n

Jag passar ju alltid på att ta en ridtur när jag kommer utomlands. Jag rider så otroligt sällan idag, bortsett från att jag följer travet är jag utan hästar nästan alltid. Så jag såg verkligen fram emot att besöka Ekiclub som ligger i den lilla orten Monastir.

Själva klubben håller till på en stor anläggning som även innehåller galoppörer och därmed har en galoppbana, två ridbanor, terrängbana och närhet till stranden för härliga ridturer. Ungefär 70 ridande ungdomar samlas här varje vecka, klubben har 23 hästar för närvarande, många ponnyer vilket imponerade på mig eftersom ponnyer på ridskolor i den här delen av världen brukar vara ovanliga, men här finns både shetlandsponnyer och hela vägen upp till riktigt stora hästar. Klubben har också flera riktigt bra elever, ägaren till stallet berättar stolt att hans dotter blev tunisisk mästare på en ridskolehäst här i våras. Visserligen är det bara upp till 1.20 hoppning som gäller, men ändå. Ridning är en dyr sport i Tunisien, Man skriver upp sig för ett år i sänder och det kostar runt 80 kronor per lektion. Lektionerna varar en halvtimme (åtminstone de som var när vi var där). Det låter förstås som vilken svensk ridskola som helst, men det ska tydligt sägas att medelinkomsten är betydligt lägre för arbetare i Tunisien än i Sverige, en polis till exempel, tjänar runt 5000 i månaden, då blir 80 kronor för en halvtimmes ridning ganska dyrt. Det är, liksom här, mest tjejer som rider, men jag vågar nog påstå att det är jämnare mellan könen som rider på ridskolan i Tunisien än det är här i Sverige.

Ridskolehästarna kändes hyfsat välridna. Ponnyerna var ingen större skillnad mot Sveriges envisa ponnyhästar.

Ägaren Faouzi berättar att man kommer att satsa hårt på turism genom att bland annat bygga ett motell för ridturism i framtiden.  Kuriosa här är att han (ägaren) har en far som är gift med en svensk kvinna och därför har en halvbror i Sverige. Hur kul är inte det?

Nåväl, vi tog en ridtur, jag fick hoppa upp på ett trevligt halvblod, från Frankrike förstås. Som allt annat i det här landet 😉 . Vi kom inte riktigt överrens om tempot på galoppbanan, men annars gick turen bra och OJ vad jag skulle vilja börja rida på riktigt igen så jag verkligen kan njuta av dessa turer, men en sak i taget, först måste jag gå ner i vikt så jag inte slår ihjäl mig när jag åker av…

Låter i övrigt bilderna prata för sig själv:

Ägaren utanför ridklubben. På kontoret finns kort på ungdomarna och deras bedrifter på tävlingar som klubben varit med i. Ett gäng ungdomar tävlar framgångsrikt i hoppning. Nedan till vänster ingången till galoppstallen. Nedan; ägarens egna häst som vunnit flera galopplöp. Det tävlas varje onsdag på den egna banan tre månader om året. 

DSC_0277

18700631_1909417312681036_3994129497547378868_oafghanistan-60649_960_720DSC_0024DSC_0271DSC_0273DSC_0275

Ovan; Hoppning står på schemat för de lite mer vana ryttarna när vi är där. En kort lektion, men som trots det var mycket kvalitativ. Ridtränaren har förutom lång erfarenhet av ridning och tävling i Europa också en sporttränarutbildning för det nationella idrottsförbundet. Så fungerar det ju inte i Sverige, här har ju alla sporter sin egen utbildning, men i Tunisien har alla sporter i första hand en pedagogisk sporttränarutbildning för att sedan kunna bli expert i någon enskild sport. 

Nedan; Nybörjargruppen efteråt bestod mest av pojkar. 

DSC_0285DSC_0289DSC_0335DSC_0368

En egen ridtur blev det också, bry er inte om sitsen, den är enbart för att jag inte ridit på länge. Måste annars säga att hästen var otroligt välriden, flyttade sig för skänkeln, lyssnade (nåja) och trevlig att rida helt enkelt. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s