Den demokratiska utvecklingen i Tunisien – kantad av politisk islam på väg mot demokrati

Lite bakgrundshistoria och politik är alltid på sin plats när det kommer till resmål i MENA regionen, eftersom jag fick B på MENAS politik och ekonomi där jag bland annat beskrev den demokratiska utvecklingen i Tunisien, kopierar jag in det jag skrivit om landet här, dessvärre är det på engelska men jag hoppas att det är ok. Efter den engelska texten kommer en kort svensk sammanfattning.

”Democratic development in Tunisia Tunisia is one of the interest states about Arab spring as well. It was here the Arab spring started when Mohamed Bouazizi set himself on fire and Tunisia managed to do what many of the other countries in the MENA-region failed with, to make democracy. Since the revolution of 2011 Tunisia has had four governments, the transitional government, the Troika Government, the Mehdi Jomaa technocratic government and now the 2014 elected Nidaa Tounes- Ennahda coalition led by Habib Essid, Prime Minister.

During the latter part of 2012 again increased tensions in the country due to the economic development in principle did not materialize and killings of politicians, among other things, led to demonstrations again broke out in the country.

2013 was elaborated a compromise between the government and the opposition, which ended with the government stepped aside and that a technocratic interim government with broad support was added. The constitution was approved in 2014 and reflects a consensus between both state and religion. Most of it attends to the freedom of the elections but it is one of the most progressive constitution of the middle east and many countries in the west hopes more states in MENA can develop to something like Tunisia.

Tunisia has always been an early and forward innovator when it comes to the regimes in the Middle East with political innovations. This makes that hopefully other countries in the Middle East follow after Tunisia even when it comes to the democratization. There is still some problem though when it comes to Tunisia and the democratization development. Political islam is one of these. Tunisia has a high proportion of Salafists in the country that strives to continue to drive the party Ennahdhas religious policy.

Tunisian Combat Group has a strong foothold in Tunisia, the group has several bombings on its conscience, and has also been behind the Ansar al-Sharia in the revolution in Libya and has also been blamed for the 2012 attack on the US embassy in Benghazi. However the political islam has its place in the Tunisian society and so do unfortunately even the terror groups and they are both a threat for development of the democratization. The government’s challenge is to reviving the economy and to secure the state.”

Det finns förstås en anledning att jag inte skriver bloggen på engelska, men det här är alltså hur det politiska läget ser ut idag, efter år av en form av diktatur. Just Tunisien är ju intressant eftersom det var här den arabiska våren startade genom att en grönsakshandlare satte eld på sig själv. Mängder av människor gick ut och demonstrerade, staten försökte slå ner deras demonstrationer men efter två dagar flydde dåvarande premiärministern (eller diktatorn eller vad man nu ska kalla det) och regeringen avsattes. Trots att det är fria val idag har fortfarande den radikala islam sin plats i samhället med mycket pengar, ivrigt påhejad av andra islamistgrupper. Dock ska sägas att det går framåt, när vi var där stängde de av huvudgatan för demonstrationer. Det hade varit omöjligt före revolutionen, idag demonstrerar människor för allt – och får göra det, helt lagligt. Även media är rejält utvecklad och fri om man jämför med hur det var innan revolutionen. Innan revolutionen fanns ett fåtal medier, alla kontrollerade av staten. Idag finns ett flertal medier. Två bevis så gott som något att Tunisien är på väg mot demokrati.

10537173_10153036494427509_415194690211229478_n
Ett TVbolag förbereder sig för intervjuer inför kvällens demonstrationer. Det hade varit omöjligt före revolutionen.
18700631_1909417312681036_3994129497547378868_o
Kvällens demonstrationer förbereds. Hela huvudgatan i Tunis stängdes av. 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s