Så har det hänt igen…

ett av IS terrordåd. Och människor blir såklart rädda. Jag pratade med lite av Tunisiens goverments människor här om dagen, de menade att om hela världen tar bort sina händer från Syrien och Irak så kommer det där att försvinna. Nu funkar ju inte det. USA skulle ju aldrig gå emot Saudi och Saudi skulle ju aldrig ta bort händerna från sina grannar på det sättet. Anledningen? Stavas olja. Irak och Syrien har olja. Och har de inte olja har de viktiga gasledningar som länkar med väst. Oljan är för viktig för att vi bara ska låta dem bråka nere där och slutligen lugna ner sig. Att Tunisien lyckades vända till en någorlunda demokrati beror på att västvärlden med USA i spetsen inte var intresserad av Tunisien då det saknades olja, samma med Egypten som väl också kommit lite längre i demokratiseringen efter den arabiska våren, där har inte Västvärlden haft något intresse heller att hjälpa till att ordna upp en demokrati, men det är ändå de länder som kommit längst. Men ser man på de länder som har olja, har väst med USA i spetsen lagt sig i och de är också mer eller mindre på ruinens brant nu. Vi har Syrien. Vi har Libyen. Vi har Jemen. Irak. De länder som är kvar är kungadömen som lyckats slå ner de som protesterat med hjälp av Saudiarabien – som stöds av USA.

En stor anledning till att IS slåss även i väst är inte att de vill ta över väst, utan att de helt enkelt vill ha kontroll över oljan i MENA. Västs kolonialisering är en annan anledning. De är helt ointresserade av islam, det är mer en täckmantel, men de är jäkligt intresserade av pengar. Det blir så uppenbart om man vilka länder de framförallt går på, jag tror det är lite mer slumpen när det kommer till Sverige och Tyskland, dessa terrordåd har IS inte tagit på sig direkt även om gärningsmännen sägs sympatisera med dessa. Det är i så fall värre med England och Frankrike som stödjer och bombar MENA. Jag tror, men det är mina egna tankar, snarare att IS som organisation håller Sverige som både sympatiserar med Palestina och Västsahara, betydligt högre än England eller Frankrike.

Tyvärr skulle det ju säkert ordna upp sig om hela västvärlden bara skiter i MENA. Låt de bråka klart. Då skulle vi nog slippa dessa terrordåd. Men som sagt, med tanke på det politiska spelet om oljan och de internationella relationerna kommer det aldrig hända. En stats egenintressen är alltid viktigare än individen när det kommer till internationell politik.

IMG_1983

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s