Resetips för oss som har liten budget, del 3; Engagera dig i organisationer eller jobba utomlands

Kanske det lättaste sättet att få resa och få göra det gratis. Eller åtminstone inte genom att behöva punga ut med alla pengar direkt.

a) Skaffa ett jobb som är gångbart utomlands. Jag har en kandidat i mellanösternstudier och internationella relationer. Det ger dock automatiskt inget resjobb. Det gör däremot flygvärdinna eller kundtjänstmedarbetare då man kan hamna på Malta och leva ett riktigt gott liv. Fördelar med att jobba utomlands är att man lär känna landet. Nackdelen är att även det blir vardag till slut. Däremot känner jag att mitt journalistjobb som frilansare gett mig riktigt bra chans att se nya länder.

b) Engagera dig i organisationer. Gärna mindre. Du måste förstås brinna för det du gör men många organisationer har möjlighet att få igenom anslag för resor till styrelsemedlemmar eller till medlemmar till reducerat pris. Jag engagerar mig i mina församlingar, det har gjort att jag fått reducerade resor till Palestina men även gratis resor till exempel till Paris. KoU håller på att dra ihop en resa för styrelsemedlemmarna till Uganda nu, privilegiet att sitta i ridtravarförbundet var att åka på mässor, bland annat i Falsterbo, och jobba. Det tar av din tid och engagemang men det kan ge så mycket mer. Jag hoppas att mina barn också växer upp med den gemenskapen till exempel Equmeniakyrkan ger. Equmenias ungdomsförbund anordnar otroligt mycket för ungdomar, därav en hel del resor. Jag har svårt att se att jag kommer ha ekonomi att skicka ungarna på språkresor och sådana grejer, då är engagemang väldigt viktigt. Tron då säger ni?  Jag har aldrig upplevt att jag är utanför i församlingen trots att jag inte ber och kanske inte är så troende som de många andra eller är gift med en muslim. Anledningen att jag gick med i just min församling från början var inte att jag plötsligt hittade Gud, utan för att jag ville engagera mig i dess nationella Mellanösternarbete eftersom det har förankring med vad jag läser. Efter att ha varit med i ett par år har jag fortfarande nästan inte besökt en gudstjänst men däremot har jag funnit otroligt många nya vänner där vissa är djupt religiösa och andra som mig, det vill säga inte engagerar sig i just det kyrkliga alls men däremot brinner för mänskliga rättigheter och vill vara med och jobba med det hos ett förbund som faktiskt har pengar att jobba för dem. Att man får välja sitt eget engagemang och sin egen tro är viktigt, det gäller också för mina barn, men även de följer med på sammanställningar ibland och har många kompisar i kyrkan från hela världen där en del kommer från väldigt troende familjer och en del är med för att aktiviteterna är så roliga för dem.

c) Studera. Många högskolor har praktik. Det går att söka extra bidrag och lån, för att inte tala om stipendier, till dessa från olika instanser. Det gäller även när det kommer till att studera utomlands. Dessutom finns det skolor man kan söka till utomlands som är CSN berättigade. Skolan i Kairo är ett bra exempel på det. Jag är medveten om att många inte är beredda att ta lån för att resa, men CSN har ju också en bidragsdel som man faktiskt kan leva rätt bra på i en stad som Kairo så man åtminstone kan komma undan lite billigare.

d) Passa på att sälja in lite reportage till tidningar. Det kräver definitivt sin man eller kvinna, för det är ett hantverk, men inte helt omöjligt. Vad som krävs? Tja, bra idéer och att du är kunnig att jobba med text. Min uppfattning är att de flesta som gått på högskola kan jobba med en text, däremot gör man inget journalistiskt hantverk men har man en bra idé går det bra ändå då många tidningar skriver om sina idéer. Att tänka på är kanske att just tänka utanför boxen. Med det menar jag att det är otroligt svårt att kränga ett resereportage till London (det finns, som sagt, många välutbildade journalister som kan stå för resereportagen) utan försök istället sälja in idén om Kalle från Växjö som har flyttat till London för att driva erotikbutik till Smålandsposten (förutsatt att du vet att det finns en Kalle som har gjort just den resan och som vill ställa upp på en intervju). Jag har finansierat rätt många av mina resor via artiklar, men då ser jag mig ju som fotograf och journalist i det läget också. Jag är medveten om att det inte är så enkelt, det krävs att man har förståelse för hur en artikel är uppbyggd och det krävs också att man har de idéer som en tidning inte kan göra själva (ett exempel på det är ett bildreportage på Maltas kattpark till en kattidning och dito hundliv i Egypten till en hundtidning).

DSC_0275
Israel/Palestina – en av de resor det är lätt att besöka lite billigare genom de mängder av organisationer och kyrkor som ordnar resor dit. Det är också ett av de ställen där det är otroligt lätt att hitta historier som tidningar är intresserade av. 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s