Saudiarabien och dess komplicerade relationer med väst

Saudiarabien är ett av de länder som står på min bucketlist att besöka. Som mellanösternstudent och intresserad av internationella relationer är det omöjligt att inte vilja veta mer om ett sådant stängt land med så odemokratiska värderingar som ändå är så stöttat av Väst. Det finns sådan dubbelmoral bland mina svenska bekanta, för i samma veva som de kan skälla ut Saudiarabien för dess kvinnosyn och extrema tänkande och klumpar ihop alla muslimer med den mest extrema form av islam, wahabism, som inte ens en bråkdel muslimer erkänner, så kan de också kritisera vår nuvarande svenska regering för att de till exempel slutat sälja vapen dit eller för att Wallström har komplicerat relationerna med Saudiarabien via sin kritik av kvinnors rättigheter. Vad tror Ni det är som gör att Saudiarabien kan fortsätta driva den politik de gör? Jo, en stor del är såklart Västs stöd till landet och deras behov av oljan. Det är tydligt framforskat att länder som har mycket olja som hittats under kolonialtiden och kanske framförallt de som har kontakt med väst och är med i OPEC, är de där demokratiska värderingar saknas. Saudiarabien är ett av dessa exempel, Libyen ett annat, Kuwait ett tredje.

Oljan gör att länderna är otroligt rika och kan därför ge sin befolkning en hel del förmåner som länder som inte har olja har möjligheten till, till exempel att dessa stater är skattefria för dess invånare, att bensinen kostar 10 öre och att man inte behöver jobba i många fall utan får bra med pengar ändå. Invånarna får åtnjuta dessa privilegier och håller sig därför i schack så staten kan fortsätta köra sina odemokratiska värderingar under diktatorskap.

Följde ett program på Dokument utifrån igår om Saudiarabien som jag tycker att ALLA ska se, kanske framförallt de fullblodsrasister jag och barnen ofta möter i vår vardag när jag får jobba hårt för att stå upp för människors lika värde. Programmet tog upp varför Saudiarabien har blivit som det har blivit, varför relationerna med väst är det som genomsyrar sprickan och konflikten i hela arabvärlden idag och  varför just salafism och extremistkgrupper kopplade till denna har växt fram just här. Det finns att se på svtplay, och jag tycker ni bör ser det. Det tar upp så många viktiga aspekter på sprickor i arabvärlden, till exempel mellan Shia och Sunni, som Saudiarabien var med och startade, om skillnaden mellan den extrema wahabism och vanlig islam och så vidare. Det var ju inga nyheter för mig som läst om det här i tre år, men det sammanfattade de komplicerade relationer som just Saudiarabien för med sig idag på ett mycket bra sätt.

Den islamska staten till exempel, erkänner sig också till salafism/wahabism, som är en ytterst liten gren av islam som tolkas just i ett visst område i Saudiarabien (det området där kungafamiljen Saud verkar och styr hela landet) och så förstås i IS och andra extrema talibangrupper. MEN, det är viktigt att veta att Saudiarabien och IS hatar varandra på grund av en tidigare spricka mellan bin Laden som blev förvisad ut ur landet eftersom hans närvaro skadade relationerna med väst. Det är också viktigt att veta att ytterst få musimer godkänner salafism som riktig islam. Och det kanske viktigaste är  att muslimer överlag inte gärna kritiserar Saudiarabien, inte för att de står bakom deras ord, utan för att det är väldigt viktigt för en muslim oavsett hur troende eller inte denna är, att ha möjlighet att kunna vallfärda till Mecka och göra Hajj åtminstone en gång i livet. Kritik av Saudiarabien gör att man kan få inreseförbud till denna, för en muslim, otroligt viktiga pelare. Frånvaron av kritik behöver dock inte betyda att muslimer står bakom den politik som drivs i landet, även väst har väldigt svårt att kritisera landet eftersom oljepriserna då troligen skulle skjuta i höjden. Det är inte svårt att tänka sig att råvarupriset på olja skulle göra att bensinpriset i Sverige hamnar på 50 kronor litern om Väst skulle göra sig osams med Saudiarabien, vilket naturligtvis inte någon regering här i Väst vill vara med om.

Trots det är oljan på väg att sina nu i Saudiarabien. Det gör att man nu funderar på att införa viss skatt för invånarna. Vilket i sin tur kan vara slutet för Saudiarabien som vi känner staten idag. Små, små förändringar mot ett mer demokratiskt styre sker hela tiden, men det är dock ytterst små steg och någon större förändring lär inte komma så länge vi lever.

DSC_0275

Som sagt, när man läser Mellanösternstudier och internationella relationer är det svårt att inte vilja veta mer om en regim som ligger bakom så mycket hat i världen och så många sprickor med andra länder. Jag skulle gärna resa dit, eftersom Ahmed är muslim hoppas jag kunna resa dit med honom på hajj om några år. Bara för att se, hur det är. På riktigt. Inte bara det man hör. För mig är det viktigt att ta reda på fakta innan jag bildar mig en åsikt jag går ut med.

Fler borde kanske tänka på det. Tyvärr klumpas all världens muslimer idag ihop med den typ av islam som Saudiarabien och IS propagerar för. Tyvärr. För som sagt, ytterst få muslimer vill bli sammanlänkade med den typen av islam. Ytterst få.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s