Att skilja på antisemitism och antisionism och den kristna sionism

Fick en fråga på bloggen om jag är antisemit, känner att den frågan är så viktig att ta upp att det blir ett helt inlägg om den istället.

För det första, antisemitism och antisionism är inte samma sak och för att överhuvudtaget föra en diskussion om Israel och dess ockupation av Palestina måste man hålla reda på begreppen.

Antisemitism är, rätt och slätt, judehat och ren rasism baserat på fördomar, steriotyper och rädslor. Det är antisemitism som lagt grunden för det judehat som till exempel lade grunden till judeutrotningen under andra världskriget, men judarna har alltid varit ett förföljt folk och vid flera tillfällen blivit av med stora delar av sin befolkning och det kan och ska ingen ta ifrån dem som folkgrupp.

Antisionism  handlar om att man är emot en judisk nationalstat. Sionism i sig är en politisk företeelse och har egentligen inte särskilt mycket att göra med religion.

Jag är inte särskilt mycket antisionist, jag är för en tvåstatslösning vilket jag personligen tror är den enda vägen till fred. Jag tycker det är otroligt viktigt att både Israel och Palestina tillåts existera. Och jag är definitivt inte antisemit, jag har inget alls emot judar (eller för den delen muslimer, eller kristna). Jag anser inte heller att judarna som kollektiv grupp ska hållas ansvarig för den politiska situationen i Israel. Det finns många judar, både i Israel och i hela världen, som inte stöder Israels politik eller för den delen sionism. Nu är betäckningen på konflikten mellan Palestina-Israel i första hand politisk genom sionismidén och inte, som man kan tro, religiös, men vill man nu dra det religiösa kortet, vilket många kristna sionister till exempel gör, så är ju rätten till att utöva religionen inte viktigare än rätten för individen att vara trygg enligt de mänskliga rättigheterna.

Kristna sionister är väl för övrigt den grupp som faktiskt är den otäckaste av alla, finns framförallt i USA men jag har sett att många av mina bekanta delar åsikterna. För mig är det, ärligt talat, fundamentalistiskt. Man rättfärdigar det Israel gör mot den palestinska befolkningen genom någon övertro på att Messias ska komma om judarna får hela landet inklusive Palestinas territorium. Och så är vi där igen. Jag är själv med i en kristen församling, jag är gift med en muslim, jag är allmänt intresserad av religion efter flera år på högskolan med religionskurser, och för religionsfrihet. MEN, utövandet av religion, eller kultur, ofta nära sammanlänkad, får ALDRIG, ALDRIG NÅGONSIN gå ut över individens rätt att känna sig trygg enligt de mänskliga rättigheterna. Och det spelar faktiskt ingen roll om det handlar om hedervåld, könsstympning eller väntan på Messias. Faktum är att kristna sionister varken hjälper sig själva eller judarna med sina åsikter, tvärtom, många judar retar sig på kristna fundamentalister.

Kan man kritisera staten Israels politik utan att vara antisemit eller antisionist? Ja, självklart kan man det. Israel som stat, Israeler som befolkning, eller judar är inte samma sak och ska inte diskuteras ihop när det kommer till konflikten.

Naturligtvis kan ingen normalvettig människa stå bakom det som händer mot palestinierna. Några argument för Israel är till exempel att det skulle vara den enda demokratin i mellanöstern, vilket i sig är skitsnack. Dels för att Libanon och flera andra länder har demokratiskt valda regeringar. Och dels för att Israel inte är någon egentlig demokrati. Man har olika lagar för araber boende i landet jämfört med den judiska, befolkningen har alltså inte samma värde. Det sitter 300 palestinska journalister i Israeliskt fängelse, för att de har rapporterat vad som händer på Västbanken – Israeliska journalister däremot – får inte kliva in och rapportera från Västbanken. Det blir alltså ingen tryckfrihet eller fri media alls, åsiktsfriheten ska vi naturligtvis inte prata om. Demokrati? Nej. Knappast. Inte som vi ser på demokrati i alla fall.

Ett annat argument är att judarna är så illa behandlade att de därför skulle ha rätt till det här landet. Så är det ju inte, judar är visserligen väldigt förföljda genom åren men det är fortfarande fel att diskutera konflikten utifrån judar som religion och folkgrupp då det finns många som inte står bakom den politiska sionistiska idén. Under 1900 talets första hälft lovade England att judarna skulle få sin egna stat. Problemet var att de inte ägde landet. Och inte hade rätt att lova bort det. Och att det bodde andra människor där med andra lagar och förhållningssätt. Tänk er själva om Danmark helt plötsligt skulle lova bort Grönland till somalierna för att Somalia som stat idag knappt existerar och de ville ha ett annat land? Det hade givetvis blivit ramaskri och krig. Eller att Finland skulle lova bort Åland. Eller liknande. Ramaskri hade det blivit, minst sagt.

Som sagt, argumentet att judar skulle ha rätt till just Palestina för att det står i bibeln är så korkat år 2017 att jag inte ens ids att argumentera emot det.

I allt det här är det ju också viktigt att säga att judarna faktiskt fick sin stat. De fick landet Israel. Och det var troligen rätt. Vad som inte är rätt är att de varje år tar mer och mer land från Palestina. Att de bygger en mur på palestinsk mark. Att de bygger bosättningar i ett land som aldrig någonsin har varit deras. Det bryter mot internationell lag och ska förstås behandlas därefter, vilket jag är helt övertygad om att det en dag kommer att göra.

133 länder av världens drygt 190 har erkänt Palestina, fler är på gång. Det säger väl det mesta.

DSC_0275
Några av de judar som faktiskt är emot ockupationen av Palestina. Här finns ett inlägg om Women In Black, den tysta demonstration som äger rum i Västra Jerusalem varje fredag, av judar som bor i Israel men som inte är för ockupationen. Det går att vara emot ockupationen trots att man tillhör det judiska folket och det skulle troligen gå att leva i fred med varandra också. Men som det ser ut idag – så ligger bollen för en fred just nu hos Israel. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s