Jerusalem del 3; Det turisterna aldrig får veta.

Det finns en del saker som turisterna aldrig får veta i gamla staden i Jerusalem, en av världens kanske mest besökta religiösa platser. Dit hör, till exempel, de illegala bosättningarna, men även hur den israeliska regeringen gör det otroligt mycket svårare för palestinier än för israeler att driva företag i staden. På natten blir det dessutom en helt annan stad. ”Allt ser så lugnt ut på ytan när turisterna är här dagtid, för att på natten bytas till en stad där bosättare blir som förbytta och utövar både hot och trakasserier, och ibland våld, mot den lilla palestinska befolkning som finns kvar i området” säger vår guide för dagen.

Sedan hinner vi inte långt innan han visar oss den första, illegala, bosättningen i staden. Här bodde bland annat Ariel Sharon (före detta premiärminister och en av de extremister som verkat i Israel, han gick bland annat upp vid klippmoskén och deklarerade att den skulle rivas till förmån för att bygga upp det gamla templet åt judarna vilket naturligtvis orsakade kraftig turbulens).

Vidare har vi vid det här laget insett att det är mycket färre gatuförsäljare den här gången än förra. Många av affärerna är stängda. Guiden förklarar att det beror på att den arabiska befolkningen får betydligt sämre villkor och är tvingade att betala högre skatter, eller rättare sagt, för det mesta samma skatt men däremot inte rätt till samma fördelar och avdrag som de judiska affärsinnehavarna, för att få ha sina affärer vilket gör att många får slå igen till förmån för den judiska befolkningen. Den israeliska staten gör det mesta för att försvåra för de arabiska butiksägarna. De ger böter för saker som de inte skulle bry sig överhuvudtaget om de judiska, till exempel om någon gäst röker på en restaurang där man inte får röka, dessutom är det, trots att det är den israeliska staten som ska hålla det städat i Gamla Staden, väldigt lortigt i de muslimska kvarteren av den, medans de judiska kvarteren är oerhört fräscha och välstädade, allt för att gynna de judiska affärerna.

Det här är en sida av Gamla Staden som jag tror många missar, jag visste till exempel inte om det här. Stämningen av att vara turist i gamla staden solkas definitivt av att veta det här och, det har helt uppenbarligen blivit sämre nu än det var för två år sedan. Hur länge ska det här pågå innan omvärlden reagerar???

DSC_0275
Community Action Center, ett av få center som tillvaratar arabbefolkningens rätt. En advokatbyrå som finns där för de som ligger i riskzonen att drivas ut. Till vilken nytta kan man fundera? 
DSC_0277
Överallt i Gamla staden finns soldaterna. Det är ungdomar som gör sin värnplikt (tre år för män, två för kvinnor). Jag kan tycka att dessa är offer för konflikten också, de har liksom inte mycket val att vägra värnplikten då de antingen betraktas som psykiskt sjuka eller blir slängda i fängelset. Jag såg på ett ställe arabiska barn och israeliska leka tillsammans, de var väl i Amandas ålder. Om 10 år kommer de hata varandra. Tragiskt.
DSC_0285
Bosättningarna demonstrerar alltid sin makt och översittarpostion med israeliska flaggor och symboler. Inget fel med det, om även den palestinska befolkningen fick göra detsamma.
DSC_0289
En israelisk bosättarorganisation som ska gynna bosättarnas intressen i Gamla Staden.
DSC_0335
En palestinsk restaurangägare som berättar om höjda hyror och orättvisa skatter för honom gentemot restaurangägaren mitt emot, som är judisk. Det ska sägas att det även finns ett kristet kvarter och ett arameiskt kvarter i Jerusalems gamla stad, de ligger någonstans mitt emellan i konflikten och har inte alls samma problem som de muslimska palestinierna.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s