Fotbollsskador i Abu Dis.

Japp. Här tog min resa för denna gång snöpligt slut. Mer om det senare. Vår chaufför hämtade upp oss vid två tiden på dagen, innan dess gjorde vi en del shopping. Märk väl att det var dagen efter Palestina marathon, och mina ben var fruktansvärt sega, träningsvärk, skavsår överallt och så vidare.

Abu Dis är en by som ligger mitt emellan en himla massa bosättningar. Det här är en laglös by och vid fler än ett tillfälle har ungdomar blivit ihjälskjutna i de clashes som brukar uppstå tämligen ofta.

För att ungdomar inte ska hamna i dessa har man startat upp ett ungdomscenter. Här utövar man alla möjliga sorters sporter men även dans, fotografering och annan konst. Det drivs faktiskt av svenska medel genom Palestinagrupperna i Sverige.

Nidal, som är chef, var en sympatisk och trevlig man och han följde med oss runt och vi tog oss upp till den konstgräsplan man just anlagt och är mäkta stolt över. Trots det är det vanligt att ungdomar blir beskjutna när de är på väg till träning och klubbens utövare har haft ett par dödsskjutningar.

DSC_0275
Nidal berättar om verksamheten i klubbrummet. Klubben har fäktning, dans, fotboll, volleyboll och basket till exempel. För både killar och tjejer förstås.
DSC_0277
Det framgår att man är ganska nationalistiska, det blir nog så under dessa omständigheter. 
DSC_0285
En basketplan bakom lås och bom.
DSC_0289
Alla coacher är volontärer. De äldre hjälper de yngre. A-laget tränar ungdomslagen.
DSC_0335
Även vi spelade lite fotboll. Det slutade dock i katastrof.

DSC_0368

Vi hade en härlig eftermiddag, jag vågar nog lova att det var ett av de mer givande besöken jag någonsin gjort i Palestina. Sedan small det. Jag skulle stå i mål, rädda en straff, halkade, vred om knät, kunde inte gå. Alls. Så kan det gå när man är så korkad att man ställer sig i mål med kraftig träningsvärk och oerhört svaga ben.

Sedan tog Nidal oss till ett ställe med en helt otrolig utsikt. Palestina är så helt fantastiskt vackert, helt enkelt.

DSC_0275
Vid bergen finns visserligen en illegal bosättning – men bakom bergen – Döda Havet. Bortom Döda Havet – Jordanien.
DSC_0277
Betlehem ur en annan point of view. 
DSC_0285
En ny kompis.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s