Jerusalem del 2; Alla dessa historier…

I en lägenhet i den gamla staden i Jerusalem sitter Nora och hennes familj. Runt omkring dem bor det så kallade bosättare och stämningen när vi kommer är minst sagt hotfull. Nora är de enda Palestinerna som finns kvar i just det här kvarteret, resten har flyttat, efter hot och trakasserier av den israeliska staten som även försökt vräka Noras familj – sedan 1976. Nora själv har bott här sedan det fortfarande var jordanskt område.

Den här familjen hade en del av oss kontakt med redan för två år sedan, då israelisk militär försökte vräka dem medans vi var på plats. Varje dag är en kamp, men nu har man fått tillstånd att bo kvar, i sitt eget hus, i tio år till, det var högsta domstolen som gav det beslutet, och det går inte att överklaga. Trots det hotas familjen nästan dagligen. Någon måste alltid vara hemma i lägenheten, annars finns rädsla för att bosättare ska ta sig in och ta över lägenheten. För ett år sedan försökte man till exempel komma in i huset genom att borra hål genom väggen i barnrummet från lägenheten bredvid. Hade ingen varit hemma vid tillfället hade de troligen lyckats. Högsta domstolen har dessutom beslutat att Noras vuxna barn, som är uppvuxna i huset, inte längre får sova över i lägenheten, och det vill familjen inte gå emot, eftersom de vet att bosättarna vakar över dem och lär anmäla till polisen att de inte följer domen.

Det här gör mig så förbannad. För det här är så vanligt i Israel och Palestina just nu, israelerna kör över palestinierna, de använder sig av lagar som inte finns, lagar som går emot internationell lag, för att driva ut palestinierna från hem de har levt i sedan länge. I Jerusalem och Hebron kan man prata om etisk rensning från Palestinier. Sakta men säkert tar de över bit för bit av landet. Det är otäckt att lyssna på och se. Och hemskt att höra om. Men det är så viktigt att världen ser hur det faktiskt fungerar här, speciellt nu när Israel återigen har struntat i FNs rekommendationer att avsluta bosättarbygget med bosättningar på ockuperad mark och istället drivit igenom betydligt fler bosättningar.

DSC_0285
Gatan där Nora bor i den Gamla Staden är fylld med judiska bosättare. Det visar man genom psykologisk krigsföring, att hänga upp flaggor och davidstjärnor. När Nora hängde upp en palestinsk flagga i sitt fönster knackade polisen på samma dag och sa till dem att de skulle ta ner den, annars skulle det bli fängelse.
DSC_0335
Hålen i väggen vittnar om ett övertagningsförsök av israeliska bosättare förra året.
DSC_0289
Hemma hos Nora bjöds vi på thé med myntablad och dadlar.

 

DSC_0368
Nora har bott i lägenheten hela sitt liv. Familjen ägde den redan under jordansk tid men israeliska lagar gör det möjligt för den israeliska staten att gå in och ta över det som palestinier äger, oavsett om papper finns eller inte.
DSC_0388
Den slitna lägenheten i hus 33. Förra gången jag var här såg jag en lastbil med brädor som det stod Södra Timber på, jag reagerade eftersom jag jobbat många år på Södra i Långasjö. Jag funderade vem som använde brädor i Palestina. Den här dagen fick jag svaret för lägenheten över Noras hade hela väggarna i träpanel. Noras lägenhet är sliten, man vill renovera men får inte. Alla lägenheter som tas över av bosättare står dock den israeliska staten för renovering och bevarande av. 
DSC_0401
Det känns så otroligt tråkigt det här. Jag personligen älskar religion och tycker det är en otroligt intressant företeelse. Nu räknas inte den här konflikten som en religiös konflikt utan framförallt som en politisk konflikt, men nog sjutton är det förjäkligt att man inte ska kunna samsas på 2000-talet i en så fantastisk stad som Jerusalem är? 

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s